Ko je Aleksandar Džombić i zašto je bio zanimljiv Tužilaštvu

Vijesti 02. jun 201618:10 > 19:34
N1

U Tužiteljstvu Bosne i Herceogvine danas je saslušan bivši premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić. Nakon što je dao izjavu tužiteljima, rekao je da nije osjetio nikakav pritisak. Sve to drugačije je doživio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji iza ovog slučaja vidi politizaciju.

Četiri sata tužitelji su ispitivali Aleksandra Džombića. Bilo je mnogo tema. Propast Bobar banke, istraga u vezi sa Pavlović bankom i spornim kreditom za kupovinu Dodikove vile u Beogradu, te sporni krediti Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

“Bilo je govora oko poslovanja Bobar banke, oko izvještaja Bobar banke, sve ono što je poslovanje Bobar banke, uključujući i uvođenje prinudne uprave”, istakao je Aleksandar Džombić.

Zašto je Džombić zanimljiv Tužiteljstvu? On je godinama imao ključnu ulogu u financijama Repubilke Srpske. Od 2006. do 2010. godine bio je ministar financija, a nakon toga premijer, sve do 2013. godine, kada ga Dodik smjenjuje na parkingu hotela Kaldera. Neugodan razgovor trajao je 15-ak minuta. Ni danas nije sasvim jasno zašto je Džombić smijenjen. Nakon toga, Džombiću se gubi svaki trag u javnom životu te se okreće privatnom biznisu. Aleksandar Džombić je bio u Vladi u vrijeme kada je Republika Srpska imala 1,6 milijardi rezervnog novca od privatizacije Telekoma. Odlučivao je o brojnim spornim kreditima IRB-a, uključujući i onaj Dodikovom sinu za voćnjak. Bio je ministar u vrijeme kada je Pavlović banka dala kredit Dodiku za vilu u Beogradu, a i tada su se već nagomilavali problemi u Bobar banci. Tužitelji su ga pitali i o, po mnogima, nezakonitoj kupovini emisije obveznica derventskog Unisa u iznosu od 20 miliona maraka, a istoj firmi, premda se znalo da je rupa bez dna, Balkan investment banka odobrila je dva kredita 2011. godine, u ukupnom iznosu od 14 miliona maraka.

Dolazak Aleksandra Džombća u Tužiteljstvo uslijedilo je samo nekoliko dana nakon što je u svojstvu svjedoka saslušan aktuelni ministar financija Zoran Tegeltija, i to zbog istih tema. Mnogi bi rekli da sva ta saslušanja vode ravno do Milorada Dodika. Njega, međutim, tužitelji nisu saslušavali, niti postoje indicije da bi se to uskoro moglo dogoditi. No, očito je da pitanja o učestalim saslušanjima u Tužiteljstvu, Dodiku nije milo čuti.

“Vi ste portparoli Tužilaštva i vi to sve kreirate”, rekao je Milorad Dodik reporterki N1.

Nakon kritiziranja N1, na red je došlo i Tužiteljstvo.

“Širenje priče na Džombića je samo dokaz politizacije Tužilaštva BiH, i da je ta institucija neustavna”, kazao je Dodik.

“Ja vam to ne mogu reći, ja sam sada u privatnim poslovima, nisam osjetio nikakav pritisak”, rekao je Džombić.

Podsjetimo, ime Milorada Dodika pominjalo se u nekoliko afera, ali je samo na tome i ostalo. Jedna od čuvenih afera bila je i kilogram zlata, ali je i u tom slučaju istraga obustavljena, uz obrazloženje da je u tom slučaju nastala zastara krivičnog djela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.