Ubistvo Memića: Otac sumnja, svjedoci mjesecima znali

Vijesti 02. jun 201618:17 > 19:21
N1

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Ljubi Seferoviću, Vasviji Sejdović i Bekriji Seferoviću. Osumnjičeni su za krivična djela ubistvo Dženana Memića, odnosno pokušaj ubistva Alise Mutap i sprečavanje dokazivanja. Otac Dženana Memića i dalje izražava sumnju u ove okolnosti. Želi da slučaj preuzme federalno tužilaštvo.

Merima Čubro poznaje Ljubu Seferovića – osumnjičenog za ubistvo Dženana Memića koji je krivično djelo priznao. U mjestu gdje borave u blizini Velike aleje na Ilidži, gdje se sve i odigralo kobne februarske noći, bila je jedina koja je o onome što zna posvjedočila za N1.

“On je taj kombi prodao kako niko ne bi znao čime su udarili i oni su meni rekli da ja to nikome ne kažem, da nikome ne prijavim. Rekli su mi da ja to ne kažem policiji ni televizijama ako dođu, ni nikome. Rekli su mi da ga ne prijavim, oni će misliti da sam ja njega prijavila u policiji”, kaže Merima Čubro.

Na mjestu gdje su stalno ili povremeno boravili nismo zatekli nikoga od članova porodice osumnjičenih Seferovića ili Sejdovića. Osim onih koji su za N1 dali izjavu, razgovarali smo i sa osobama koji nisu htjeli pred našu kameru, ali su nam potvrdili kako im je Vasvija Sejdović još te noći kazala kako su počinili ono za šta se terete.

Osoba koja je odbila dati izjavu zapravo je svjedok sarajevskog tužilaštva. Kobne noći u njenoj su kući, navodno, prenoćili Ljubo i Vasvija rekavši joj šta se desilo. Na sinoć održanom ročištu za određivanje mjera pritvora tužilac Amina Ruždić detaljno je pročitala opis krivičnih djela. Prema njihovoj istrazi sve se odigralo tako što je Ljubo Seferović vozeći i pokušavajući da uzme CD kombijem udario Dženana i Alisu. Iz Tužilaštva dalje ukazuju na to da su Ljubo i Vasvija izašli iz kombija i tupim predmetom, odnosno oružjem udarili Dženana i Alisu, potom pobjegli i prodali sporno vozilo koje je kasnije pronađeno u Zenici. Bekrija, otac Ljube Seferovića, prema nalazima tužilaštva pokušao je ukloniti tragove sa kombija radi prikrivanja štete u aprilu. Sve je vještačeno u procesu dokazivanja tužilaštva, a osumnjičeni su identifikovani u aprilu. Međutim, otac Dženana Memića i dalje izražava sumnju u rad kantonalnog tužilaštva. Kaže – ima nove detalje koje neće reći medijima nego isključivo federalnim tužiocima.

Priložio sam peticiju federalnom tužilaštvu i očekujem da preuzmu predmet. Tražili smo peticijom da preuzmu oni predmet od kantonalnog tužilaštva. Po našim saznanjima ovo je nevjerovatno što su iznijeli u javnost. Čitav grad me zove, prijatelji zovu – svi kažu da je ovo smiješno, da ovo uopšte nije normalna situacija”, komentar je Muriza Memića, oca Dženana Memića.

Podsjećamo, u slučaju koji od februara prate brojne kontroverze, troje osumnjičenih uhapšeno je jučer. Jedini svjedok je Dženanova djevojka Alisa Mutap koja je naknadno priložila ljekarski dokaz o amneziji. Sve je prvobitno okarakterisano kao saobraćajna nesreća, potom ubistvo i pokušaj ubistva, a u cijelom slučaju pominje se i bivši Alisin momak koji je, navodno, prijetio Dženanu i njoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.