Istražujemo: Šta donosi Kongres dijaspore BiH u Sarajevu

Vijesti 03. jun 201618:12 > 04. jun 2016 08:45
N1

Vikend ispred nas donosi i osmi po redu Kongres dijaspore Bosne i Hercegovine. Predstavnici iz 20 zemalja svijeta govorit će o uspostavi jedinstvene državne strategije prema dijaspori, koja će im, među ostalim, olakšati ekonomsko poslovanje i investiranje u našu zemlju.

Istražujemo, postoji li interes vlasti za jedinstvenim političkim nastupom prema dijaspori, te kakav je trenutni interes dijaspore da zarađeni novac u zemljama Zapada investira u našu zemlju.

Osmi kongres dijaspore Bosne i Hercegovine okuplja oko 150 delegata iz oko 20 zemalja svijeta. Fokus kongresa sumiran u nazivu – Zajednička budućnost Bosne i Hercegovine i njene dijaspore.

Tema ovogodišnjeg najvećeg skupa Bosanaca i Hercegovaca koji žive u svijetu biće uticaj dijaspore na ekonomski razvoj zemlje, ali i očuvanje maternjeg jezika u dijaspori u kulturnim i obrazovnim institucijama u svijetu.

Dan prije zvaničnog otvaranja, sastanak sa predstavnicima vlasti, koji su i pokrovitelji Kongresa.

“Mislim da je naše prisustvo u BiH, održavanje Kongresa u Parlamentarnoj skupštini, dokaz da smo mi dio ove države”, rekao je Hasan Šehović, predsjednik GO Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Međutim, koliko je Bosna i Hercegovina dio njih? Dijaspora u BiH pošalje ili unese oko 2,5 – 3 milijarde KM godišnje, većinom kao pomoć porodicama koje žive u BiH. Ovaj iznos čini čak 15 posto (BDP) bruto društvenog proizvoda zemlje. Kažu, iako se u inozemstvu rađaju već treće generacije, ljubav prema domovini je neupitna. Ipak, refleksija te ljubavi na razvoj privrede i dalje je blijeda.

“Mi iz BiH, kada je u pitanju BiH, uvijek smo u nekoj nedoumici, da li slušati srce ili razum. Srce nas vuče u Bosnu i Hercegovinu, ali razum ipak govori da se ponašamo kao biznismeni, da napravimo strategiju, plan i program i kako će to ići dalje”, kazao je Šegović.

Koliko im, zapravo, država olakšava i ohrabruje da investiraju u nju? Administrativni i poreski uslovi isti su za sve – prekomplikovani. BiH uopšte nema pravno uređen odnos sa dijasporom. Domaće vlasti, kažu, rade na tome da olakšaju saradnju, omoguće jedinstven nastup i dijaspore, i vlasti, te su prvi put krenuli u priču jedinstvene Strategije prema dijaspori.

“Ono što smo uradili, napravili smo početni dokument. Sada očekujemo rad Radne grupe, dosta smo čekali na predstavnike iz Republike Srpske u ovoj radnoj grupi, nažalost nismo ga dobili u ovom trenutku, jer ćemo pokazati kakve interese imamo prema dijaspori”, kazala je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U više od 50 zemalja svijeta trenutno boravi oko dva miliona Bosanaca i Hercegovaca. Loša socio-ekonomska situacija doprinosi da taj broj konstantno raste. Među onima koji se pridružuju ovoj statistici većinom su mladi ljudi, a odlaze i cijele porodice. Svjetska banka procjenjuje da je iz BiH emigriralo oko 24 posto visokoobrazovanih ljudi, te da se više od 60 hijada njih moralo odreći bh. državljanstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.