Započeo Kids festival – mjesto dječijeg smijeha

Vijesti 03. jun 201620:04 > 20:09
Fena

Tradicionalnom šarenom paradom danas je u Sarajevu započeo 13. Kid's Festival - jedan od najznačajnijih događaja za djecu i mlade u jugoistočnoj Evropi.

“Sretna sam kada vidim ovako veliki broj kostimiranih mališana, predstavnika naših partnerskih organizacija i građana koji su nam se priključili da proslavimo početak najveće manifestacije za djecu. Sarajevo će narednih dana biti mjesto dječijeg smijeha, radosti i kreativnosti”, istakla je na svečanom otvaranju Susanne Prahl, direktorica Kid's Festivala.

Kid's Festival, koji se ove godine održava od 3. do 6. juna na relaciji između Trga oslobođenja – Alija Izetbegović i Doma Oružanih snaga BiH, svojim će programom i zanimljivim aktivnostima pružiti priliku djeci i mladima da se zabave i međusobno zbliže, te razmijene inovativne ideje, vizije i maštu.

Za učešće je prijavljen veliki broj osnovnih škola prvenstveno s područja Kantona Sarajevo, a pristigli su i gosti iz Kaknja, Maglaja, Zenice. Prijavljen je i veliki broj kulturno-umjetničkhih društava koji su izveli sjajan program tradicionalnih igara naše zemlje, a upriličen je i nastup breakdance grupe ispred Sarajevske katedrale.

Posebno dirljiva scena bilo je polaganje cvijeća na Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva gdje je nekoliko desetaka djece predvođeno Direkcijom Kid's festivala odalo počast, nakon čega su se vratili na Trg oslobođenja – Alija Izetbegović gdje je festival zvanično otvoren.

Podijeljene su i prve nagrade – Daninu za najbolji kostim, a Elmedina je proglašena za najljepšu princezu Kid's festivala. Nagrada za najljepšu frizuru pripala je djevojčici Sari.

Centralna dešavanja ovih dana bit će na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, a na obližnjem parkingu kod Doma OSBiH postavljeni su paviljovi u kojima najveći dio programa koji je planiran realizuje Misija USAID-a u BiH sa svojim partenerskim nevladinim organizacijama, prvenstveno organizacijom „Dajte nam šansu“. Oni već tri godine zaredom na Festivalu realizuju niz tematskih radionica koje podstiču na inkluziju sve djece u bh. društvo. Glavni motiv ovog Festivala je upravo to – totalna inkluzija i participativno iskustvo svakog učesnika.

Programi će se paralelno odvijati i u Umjetničkoj galeriji BiH koji tematizuju umjetnost. Ove sedmice je potpisan sporazum o saradnji sa Zemaljskim muzejom BiH koji je zvanično partner od ove godine, a gdje će mališani koji dolaze iz drugih gradova BiH obilaziti stalne postavke muzeja i učestvovat u radionici iz arheologije.

“Sutra nam u Dom OS stiže ekipa ‘Mila’ teatra iz Sofije (Bugarska) koji predstavljaju ono na šta je ta zemlja vrlo ponosna, a to je lutkarstvo. Predstavit će lutkarsku interpretaciju klasika Hansa Christiana Andersena ‘Ružno pače’. Tu će se sutra odvijati i jedna bitna radionica Udruženja ‘Kap’, a radi se o udruženju roditelja maloljetne djece sa područja Sarajeva koji su udruženi u ideji da progovore o prevenciji vršnjačkog i međuvršnjačkog nasilja. Oni će posjetiocima prikazati dokumentarni film ‘Ti nisi sam/sama’ nakon čega će pod vodstvom moderatora i pedagoga učenici nekoliko osnovnih i srednjih škola i svi posjetioci proći svojevrstan igrokaz u kojem će imati priliku vidjeti kako izgladaju te scene vršnjačkog i međuvršnjačkog nasilja i kako reagovati na njih u onom trenutku kada se dešavaju”, kazao je Feni Haris Bilalović, voditelj odjela za komunikacije Kid's Festivala.

Svi programi i ove godine odvijaju se pod visokim pokroviteljstvom UNESCO-a, krovne organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.