Poruke iz Gornje Maoče: Neka nam objasne zašto smo radikali

Vijesti 04. jun 201618:37 > 18:38
N1

N1 televizija posjetila je danas Gornju Maoču, gdje je smo razgovarali sa jednim od predstavnika ove zajednice, Edisom Bosnićem. Oni traže od ministra sigurnosti Dragana Mektića i vlasti BiH da im objasne "zbog čega su radikalni i ekstremni", te da im u skladu s tim ponude dokaze za te navode.

Kažu i da će, ukoliko njihovi objeti za klanjanje budu zatvoreni, klanjati na parkingu.

Edis Bosnić jedan je od predstavnika zajednice u Gornjoj Maoči. Tu živi osam godina. Prodaju računarske opreme i telefona zamijenio je trgovinom pčelarskih proizvoda i voća, posebno nakon opsežne policijske akcije Svjetlost 2010. kada je hapšen i napada Mevlida Jašarevića na američku ambasadu u Sarajevu. Jašarević je u napad krenuo baš iz ovog sela kazavši da je oko 150 stanovnika posvećeno isključivo poljoprivredi. Hajrudin se bavi transportom drva.

 “Mi smo se okupili radi namaza prije svega, da klanjamo u džamiji i to je ono što radimo sve ovo vrijeme. Znači, nije ništa nešto što je tajnovito ili opasno po društvo”, kazao je za N1 Hajrudin Ribić.

Inače, Gornja Maoča jedna je od 22 grupe koje su odbile integraciju u Islamsku zajednicu. Evo i zašto.

“Danas su džamije koje vodi IZ skoro pa prazne u velikim selima. Kafane su pune, šire se grijesi, a oni su svoju energiju usmjerili ka suzbijanju nečega za čim Islamska zajednica žudi u svom Statutu. Ako nam zatvore naše objekte, mi ćemo klanjati na parkingu”, ispričao je za N1 Edis Bosnić.

Osim po akciji Svjetlost i Mevlidu Jašareviću, zajednica se našla u centru pažnje i nakon isticanja zastave i simbola tzv. Islamske države. Naš sagovornik kaže da tu ideologiju ne podržava, ali ovako komentariše odlaske na strana ratišta.

“Ako su muslimani Sirije tražili pomoć i podršku ostalih muslimana da bi se sačuvali agresije i genocida koji nad njima vrši njihov predsjednik, onda muslimani trebaju da se odazovu. To su prvo oni susjedni, a ako je to došlo da ja iz Bosne trebam da idem tamo pored onakve Turske, Saudijske Arabije, Jordana, Egipta, onda je to žalosno stanje”, dodao je Bosnić.

Podsjećamo, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kazao je da su ovakve zajednice i ljudi u njima problem države koji se stalno nadzire.

Članovi zajednice traže odgovore ili dokaze od državnih vlasti i Islamske zajednice na osnovu čega su ekstremni i radikalni. Oni poručuju – ovdje smo bili prije Nusreta Imamovića, ovdje smo sada i tu namjeravamo ostati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.