Zbog čega tražimo nova sredstva od MMF-a nikom nije poznato

Vijesti 08. jun 201619:05 > 19:12
N1

Novi kredit od Međunarodnog Monetarnog Fonda u iznosu od 550 miliona eura, usaglašen je na sjednici Fiskalnog vijeća BiH. U javnosti se pokreće pitanje transparentnosti rada vlade i samog kreditora, a sporno je pismo namjere.

Otvorili smo brojna pitanja, a najvažnije je to ‘zašto pismo namjere koja jasno treba da ukaže u koje svrhe se u prvom planu i traže ova sredstva nije poznato javnosti.

Ranije je i premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, izjavio da ni on u potpunosti nije upoznat sa sadržajem tog pisma kojeg je, u konačnici, i sam potpisnik. Opozicija tvrdi da je takvo što apsurdno, te da ovaj dokument pod hitno treba biti prezentiran bosanskohercegovačkoj javnosti, odnosno građanima, s obzirom da se ovaj dokument potpisuje u njihovo ime.

Oglasio se i sam kreditor, koji smatra da se ovakvo što usaglašava isključivo na relaciji bh. vlasti i Međunarodni Monetarni Fond.

“Onog momenta kada se pravne stvari dovedu u red, bh. Vlada će potpisati ovo pismo, nakon toga će pismo biti prezentirano MMF-ovom menadžentu i izvršnom odboru. Ovaj sastanak je zakazan za sredinu jula. Onog momenta kada MMF objavi posmo namjere na svom sajtu, tek ce tada biti dostupno javnosti”, kaže Francisco Parodi, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

Zar to nije kotrodiktorno? Transparentnost u vezi finansijskih procesa uključuje da Vlada u svim pregovorima sa međunarodnim finansijskim institucijama mora biti transparentna jer ima odgovornost prema građanima šta potpisuje u njihovo ime, pitali smo?

Posebno u slučaju kada se zadužuje za još 550 miliona eura od institucije kao što je MMF?

“Pridržavat ću se naših procedura. Finalni dokument mora biti potpisan od strane svih zainteresiranih skupina, i kada se sve strane slože da je to pismo namjere odobreno, MMF ce dopustiti objavu ovog pisma”, kaže Parodi.

Prema svim pokazateljima, građani će i dalje biti uskraćeni za konkretno objašnjenje o tome šta se u njihovo ime traži, kao i potpisuje. Ono za što građani sigurno neće biti uskraćeni jeste vraćanje kredita za čiju namjenu i nisu bili blagovremeno informirani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.