Abdulah Skaka će spas od istraga pronaći u Kataru

Vijesti 28. dec 202112:55 0 komentara
Fena

Abdulah Skaka, bivši gradonačelnik Sarajeva, imenovan je na sjednici Predsjedništva BiH 23. decembra za novog ambasadora naše zemlje u Kataru, nakon što je to pokušano na nekoliko prethodnih sjednica. Kako piše Inforadar, sve je izvedeno na način da član Predsjedništva Milorad Dodik, koji je upravo “u procesu disolucije”, ne glasa za njega, ali da Skaka ipak bude imenovan.

Za Skakino postavljenje, naime, glasali su Šefik Džaferović, koji ga je i predložio, te Željko Komšić. Budući da Dodik nije glasao za Skaku, ali da u roku od 72 sata nije potegao vitalni nacionalni interes, Skaka je prema Članu 42 Pravilnika o radu Predsjedništva BiH automatski postao novi bh. ambasador jučer, 26. decembra.

Inforadar

Inforadar piše da je dosadašnji ambasador Haris Lukovac usmeno obaviješten da će biti razriješen dužnosti do 31. decembra, čime su i formalno stečeni uslovi za Skakino postavljenje.

On bi novi bh. ambasador u Kataru trebalo da postane u naredna tri mjeseca, nakon što prođe diplomatsku obuku, ali i dobije agremane države-domaćina, kao je N1 objavio.

Abdulah Skaka novi ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru

Informacija o Skakinom imenovanju za ambasadora u Kataru objavljena je 26. jula. Na ambasadorsku dužnost jer trebalo da stupi 1. oktobra, ali je sve prolongirano zbog duboke političke krize u zemlji. Prethodno je dosadašnji ambasador u Kataru Haris Lukovac dvije godine prije okončanja mandata demonstrativno podnio ostavku i vratio se u Sarajevo iz protesta zbog “nerazumnih odluka ministrice vanjskih poslova Bisere Turković”.

“Afera Asim”

Kako piše Inforadar, novu poziciju za nekadašnjeg gradonačenika Sarajeva, Skaki je “završio” stranački šef Bakir Izetbegović, nakon što je proveo mandat u fotelji prvog čovjeka Grada Sarajeva koju mu je, prema audio snimku, „Asim sredio“. Podsjetimo, optužnica u predmetu Asim je potvrđena jučer. U snimku Sarajlić govori i sljedeće: “Abdulaha smo izglasali, mi smo odigrali. Ja došao sa Zdravkom Stojnićem kao u Kumu. Traca ih tamo organizovao i za glas je Skaka postao gradonačelnik. Osmica (Osman Mehmedagić) obišao Zdravku babu, obećali neke stvari i završili. Za jedan glas je doš'o za gradonačelnika. Onda smo završili Medu (Almedin) Miladina u drugom krugu i tako“.

“Sa Skakom u paketu, odnosno nešto ranije, kao nova ambasadorica u Parizu imenovana je i SNSD-ovka Bojana Kondić Panić, inače dosadašnja savjetnica načelnika Dodikovih rodnih Laktaša, što je Izetbegovićev ustupak prema lideru SNSD-a”, piše Inforadar.

Predmeti o brojnim poslovima gradonačelnika u Tužilaštvu KS

Kako piše Žurnal, bivši gradonačelnik odlazi u Katar, ali iza sebe ostavlja otvorene predmete o brojnim poslovima koje je proveo, a koje je otvorilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, anonimne prijave Uredu za borbu protiv korupcije KS-a, ali i neregularnosti oko kojih su se u Sarajevu uznemiravali tek mediji. U Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu vodi se nekoliko predmeta protiv bivšeg gradonačelnika Skake.

Jedan od formiranih predmeta odnosi se i na ustupanje prava korištenja zgrade DPO-a Parlamentu Federacije BiH u zamjenu za zgradu nekadašnjeg SDK kod Vječne vatre, potvrđeno je za Žurnal u Tužilaštvu u aprilu ove godine. Prijavu je dostavio Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. Odluka o preseljenju Gradske uprave donesena je još 2019. Jedan od razloga je svakako i taj što je Grad Sarajevo, neposredno prije donošenja odluka o ustupanju objekta, uložio više stotina hiljada maraka u adaptaciju kancelarija u zgradi DPO da bi se, po prijedlogu Skake, preseljavali u neuslovan objekat čija adaptacija zahtjeva višemilionske iznose.

Ali Pravobranilaštvo je sredinom ove godine pokrenulo sve postupke pokušaja uknjižbe zgrade DPO-a na Grad Sarajevo, kako bi se organi Grada Sarajevo ponovo vratili u zgradu DPO-a. Prema informacijama koje je Žurnal objavio, samo za izradu glavnog projekta rekonstrukcije zgrade Vječna vatra planirano je 400.000 KM, a za kompletnu adaptaciju, čak, četiri miliona KM.

Obnova kabineta 45.000 KM

Podsjećaju da je na početku Skakinog mandata 2017. u obnovu kabineta predsjedavajućeg Gradskog vijeća u zgradi DPO-a uloženo oko 45 hiljada maraka, a u kabinete gradonačelnika i zamjenika preko 75 hiljada KM. Samo u grijanje je uloženo oko 105 hiljada KM.

– I samo što se završilo sa adaptacijom, gradonačelnik je uputio prijedlog Gradskom vijeću za zamjenu zgrada. Zbog čega? Samo zbog toga jer se nekome svidio taj kabinet i s namjerom da se utroše gradske pare i da se taj prostor preda Federaciji – ispričao je ranije izvor Žurnala.

Interesantno je da su prijave protiv Skake u ovom slučaju podnijeli državni službenici i namještenici Grada Sarajeva.

Nešto ranije, zakonitost rada Gradske uprave i gradonačelnika problematizirala je Finansijska policija FBiH. U izvještaju FP navedene su brojne nepravilnosti – od velikog broja zapošljavanja, odluka i prijedloga kojima je bivši gradonačelnik mijenjao organizaciju poslova Gradske uprave iako obim posla nije povećavan. FP je problematizirala i zapošljavanje o kojem smo i ranije pisali, kada su svježe zaposleni savjetnici iz Općine Trnovo preko noći prebačeni u Skakine kancelarije.

U izvještaju FP su navedeni i detalji o načinu isplate grantova pojedincima i organizacijama na osnovu pojedinačnih odluka gradonačelnika, o izboru organizatora novogodišnjih proslava u Sarajevu, finansiranju sportske manifestacije „EYOF 2019“ odnosno ceremonije otvaranja. Ali ovaj izvještaj je poništen što je potvrdio Abdulah Skaka.

Skaka za N1: Poništen izvještaj Finansijske policije, sve smo porekli

Zaduženje Grada od 10 miliona KM

Žurnal piše i to da je Skaka pred sami kraj svog gradonačelničkog mandata zadužio Grad Sarajevo za 10 miliona maraka. Gradsko vijeće je na njegov prijedlog odluku o odobravanju kreditnog zaduženja kod Razvojne banke donijelo još u julu 2020. godine. Kao svrhu kreditnog zaduženja naveli su tada realizaciju kapitalnih projekata od značaja za Grad Sarajevo, a jedan od tih projekata koji se spominje jeste i „objekat ugostiteljsko-turističkog sadržaja i vanjskog uređenja na lokaciji Čolina Kapa“. Za realizaciju projekta Čolina kapa, za koji su prethodno u istoj godini budžetom planirali 20.000 KM, godinu ranije se potrošilo 650.000 KM neplaniranih budžetom za 2019. godinu.

U Tužilaštvu je formiran i predmet po prijavi lidera NiP-a Elmedina Konakovića protiv Abdulaha Skake i načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića. Konaković je Skaku i Hadžibajrića prijavio za krivično djelo davanje dara ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!