Abortus u BiH kao tabu tema: “Žene sa suzama u očima to rade jer se boje otkaza”

Vijesti 09. maj 202221:32 1 komentar

Pravo žene na izbor ili pravo djeteta na život? Dilema o abortusu podijelila je javnost u Hrvatskoj. Naime, trudnici u šestom mjesecu odbijen je zahtjev za prekid trudnoće. Kakva je zakonska regulativa i praksa u BiH? Da li je abortus još uvijek tabu u našem društvu?

Slučaj Mirele Čavajde iz susjedne Hrvatske pokrenuo je lavinu komentara i diskusija, kako u susjednoj Hrvatskoj, tako i u BiH. Zakon i kod nas propisuje da je prekid trudnoće moguć i nakon tri mjeseca od začeća, ali ako to odobri komisija. Ona u Hrvatskoj Mireli to nije odobrila. Kako bi se postupalo u BiH?

“Naravno da se u nekim slučajevima može odobriti i uraditi takozvani visoki prekid trudnoće. Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Sarajevu radi intervenciju u slučaju da je trudnoćom apsolutno ugrožen život majke ili ako se nesporno utvrde malformacije ili bolesti ploda koje su nespojivi sa životom ili će prouzročiti teške patnje za novorođenče i porodicu”, navodi Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Takvih slučajeva je bilo i do sada. Etička dilema, zbog koje brojni bh ginekolozi nisu pristali da govore o ovoj temi, je kažu velika jer se abortus po trenutnom zakonu nakon trećeg mjeseca trudnoće smatra porođajem. Abortus se odobrava ukoliko postoji rizik po život i zdravlje žene ili rizik po fizičko i mentalno zdravlje djeteta.

Žene koje se odluče na abortus imaju različita iskustva. Mnoge to čine i zbog ekonomskih razloga.

“Puno žena sa kojima se ja susrećem pogotovo u zadnjih nekoliko godina dođe sa suzama u očima jer će dobiti otkaz, nemaju novca ne radi jedno ili nijedno od partnera. Taj socijalni razlog je u porastu”, ističe Fatima Dautbašić Klempić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Porazno je, ističu iz nevladinih organizacija, što i dalje abortus nije dostupan pod jednakim uvjetima na cijeloj teritoriji BiH. Abortus je, dodaju, tabu tema uz zastarjelu zakonsku regulativu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare