Aćimović: Dodik uvijek sjedi na više stolica

Vijesti 21. okt 202416:32 0 komentara
N1

U susret Samitu BRICS-a koji se održava u Rusiji, a na kojem će i ovaj put učestvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je najavio i sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, razgovarali smo sa ekonomskim analitičarom Draškom Aćimovićem.

Aćimović je porokomentarisao da li Milorad Dodik i ovaj put sjedi na dvije stolice (EU i Rusije)

“Dodik uvijek sjedi na nekoliko stolica, tako da je to karakteristika njegove politike, međutim ono što je vrlo interesantno, jer tema BRICS-a je možda jedna od najinteresantnijih tema, naravno poslije širenja rata, trenutno u ovom momentu. Da pojasnimo, BRICS nije ruski projekat to je projekat globalista, kao što je projekat Evropske unije. Početkom 2000-ih godina ekipa iz Goldman Sachs banke, jedne od najjačih globalističkih banaka u srednjoj Aziji, je pokrenula tu inicijativu, jer su to bile brzo rastuće privrede, Brazil, Rusija, Indija i Kina. Tek poslije velike krize 2008. pridružuje se naknadno i Južna Afrika, tako da dobija taj konačni svoj naziv BRICS. Tako da ne možemo govoriti da je to nekakva ruska inicijativa ili da su oni napravili taj projekat.” pojasnio je Aćimović.

Ekonomski analitičar smatra da ALeksandar Vučić neće ići u Rusiju,

“Znači, tu se ne govori ni o članstvu, ni o pridruženom članstvu, čak ni o posmatračkom članstvu. I, naravno, da je za cijeli region bilo vrlo interesantno kada je predsjednik Putin pozvao Srbiju, odnosno predsjednika Vučića, da učestvuje na samitu. Mislim da će večeras, vjerovatno, predsjednik Vučić ipak reći da on lično neće ići, da će ići neko iz vlade Republike Srbije. Nisam baš siguran da je Republika Srpska pozvana kao posmatrač. Mislim da je gospodin Dodik, kao čovjek koji ima jako dobre odnose sa Ruskom Federacijom, da je on pozvan kao gost.” kazao je.

Aćimović je istakao i da je jako važno da u Bosni i Hercegovini ima ulaganja iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske i drugih zemalja EU koje će štititi svoje investicije ako se proširi sukob na relaciji NATO-a i Rusije.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!