Adamović: Potvrđena optužnica Dodiku ne znači osuđujuća presuda

Vijesti 11. sep 202318:24 1 komentar
Vlado Adamović (N1)

Advokata Vlado Adamović, u izjavi za N1, apelovao je da sudski postupak protiv lidera SNSD-a i predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika "bude jedan redovan postupak" i da mu se "ne daje veća pažnja". On je podsjetio da potvrđivanje optužnice protiv Dodika ne znači osuđujuću presudu. "Zakon predviđa i oslobođajuću", naveo je Adamović.

Danas je potvrđena optužnica protiv Dodika?

Dakle, potvrđena optužnica ne znači osuđujuću presudu. Treba pustiti Sud BiH da radi svoj posao. Tamo se stvari moraju utvrditi. Nije nužno da će presuda biti osuđujuća jer zakon predviđa i oslobođajuću. Vidjet ćemo. Sada već možemo očekivati poziv za izjašnjenje o krivnji. Apelovao bih da ovo bude jedan redovan sudski postupak, da mu se ne daje veća pažnja. U ovom slučaju, mislim da će se raspravljati o onom što se tvrdi – o nelegitimnosti visokog predstavnika sa jedne strane i neprovođenju njegovih odluka, na drugoj strani. Vrlo često se nešto u javnom narativu podrazumjeva, u sudnici to nije tako. U sudnici se stvari dokazuju.

Da li je bh. pravosuđe spremno da objektivno sudi Dodiku?

Nadam se da jeste. To bi trebala biti objektivne, ozbiljne sudije neopterećene političkim procesima. Treba pametnim odabirom vidjeti ko će suditi.

Koliko je čvrsta optužnica?

Mi nemamo više mogućnost razgovarati o čvrstini i kvalitetu, optužnica je prošla prvu fazu kada je potvrđena. Do vijeće je da odluči da li je to tako ili nije. U tom prostoru mi više nema mogućnost preispitivanja optužnice.

Vidjeli smo da su optužnice često bile na “klimavim nogama”?

Potpuno ste u pravu kada govorite o praksi. Znale su se praviti bilo kakve optužnice, koje su bile potvrđene, ali hvala Bogu Sud ih nije prihvaćao. U ovoj fazi tek moramo vidjeti koliko je kvalitetna optužnica (protiv Dodika).

Koja je uloga o tome glavnog tužioca Milanka Kajganića, koji se povezivao sa SNSD-om?

Sve je to stvara eho i halo efekta. To je igra gluhi telefona. Po zvaničnim izvještajima postoji politički uticaj u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare