Adem Zalihić ekskluzivno za N1: Uskoro postajem član SDA

Vijesti 21. jul 202118:51 > 21:1314 komentara

Direktor Hitne pomoći Adem Zalihić ekskluzivno je za N1 otkrio kako će uskoro postati član Stranke demokratske akcije (SDA), a za našu emisiju je govorio i o tome zašto je pokrenuta procedura za njegovu smjenu sa pozicije direktora Hitne pomoći, ali i mnogim drugim temama.

Odmah na početku emisije Zalihić je proceduru za njegovom smjenom nazvao “nelegalnom” te se iz tog razloga, kako je rekao, tome i suprotstavio.

Postojale su indicije da će doći do toga da traže moju smjenu, a i u javnosti je već tako nekako determiniran neki stav. To je napravila jedna klika 2013. godine koji su izglasali ispravku Statuta Hitne pomoći i to je podzakonski akt“, rekao je.

Istakao je i kako bi “život trebao da se zasniva na dokazima”, kao i da je vladavina prava naziv za pravni i politički koncept prema kojem bi prije svega predstavnici vlasti morali voditi se zakonima i običajima.

U emisiju Dan uživo Zalihić je naveo šta Zakon o zdravstvenoj zaštiti tretira i kako se može smijeniti direktor jedne zdravstvene ustanove, te naveo kako je jasno definisano da Statut Hitne pomoći mora biti u skladu sa zakonom.

Voditelj Dana uživo Zvonko Komšić upitao je Zalihića i o njegovom školovanju te da li se doškolavao nakon što je imenovan na poziciju direktora Hitne pomoći i je li to plaćao novcem Zavoda za hitnu pomoć.

Kada sam imenovan za v.d. direktora donesen je pravilnik da svi direktori moraju imati tri stepena menadžmenta a ja sam imao prvi stepen menadžmenta. Ja sam 2018. imenovan a bivša direktorica morala je da pošalje prijedlog izmjene Statuta da ga uskladi s tim pravilnikom. Ona to nije uradila. Kada sam ja konkurisao, to nije bilo poznato, čak ni naš pravnik to nije znao. Dakle pisalo je da prije imenovanja morate imate jedan stepen, a u roku od 24 mjeseca morate imati tri stepena menadžmenta“, odgovorio je Zalihić za N1.

Zalihić je kazao i da je sve plaćano novcem Zavoda hitne pomoći te da on nema ništa s tim.

Upravni odbor ima veze s tim i on je takođe prethodnoj direktorici sva tri stepena platio i još nekim uposlenicima Hitne pomoći i to sve na osnovu pravilnika o organizaciji Hitne pomoći“, istakao je.

Govoreći o izvještaju Kantonalne inspekcije rekao je kako u izvještaju nisu naveli da je nezakonito već da Statut zavoda nije bio usklađen sa pravilnikom.

Niti sam ja donosio statut, niti sam ja donio odluku o svom menadžmentu, to je donio Upravni odbor. Prije i poslije mene tako su postupali i inspekcija je samo našla primjedbu, nije navela da je protuzakonito“, rekao je.

Zalihić nam je rekao i da on nije bio politički aktivan kao i da je ponosan na, kako je istakao za N1, što je spasio Hitnu pomoć. Naveo je i da smatra da je radio sve u skladu sa propisima.

Govoreći ponovo o politici, Zalihić je rekao kako se druži s političarima iz SDA zato što tu stranku on smatra “najdržavotvornijom strankom”, a nakon toga je za N1 ekskluzivno otkrio kako će ” vrlo brzo postati zvanično član SDA”.

Zalihić je za N1 otkrio i da je prije pet mjeseci imao infarkt srca, te da su mu ljekari rekli da nema riziko faktore, nego da je razlog toga stres.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar