Adil Osmanović otkrio napušta li SDA

Adil Osmanović (N1)

Adil Osmanović, dugogodišnji funkcioner Stranke demokratske akcije, kazao je za N1 da se teško i dalje može vidjeti u SDA ukoliko se stvari ne poprave na bolje, kako je on upozoravao. On je dodao da "nikada u životu nije donosio brzoplete odluke" i da "nije bez plana B". U emisiji Dan uživo Osmanović je otkrio zašto nije bi ona Kongresu SDA.

Hoćete li sada razjasniti zašto se niste pojavili na Kongresu SDA u subotu?

Mi smo još u junu vodili raspravu da li da održimo kongres ili konvenciju stranke, značajan dio je bi oza konvenciju, ali je većina podržala da bude kongres. Kada je donesena odluka krenulo se sa protustatutarnim potezima i jednim bahatim ponašanjem. Kada je odlučeno da se ide na kongres ne može se više raditi bilo kakva promjena izbornog postupka. U julu su uvedena povjereništva samo zato što su neki procijenili da bi te općinske organizacije mogle predložiti nekog drugog, a ne Bakira Izetbegovića. To je bilo jedno nestatutarno ponašanje i ja poslije toga nisam dolazio ni na sjednice Predsjedništva. Nisam htio doći na Kongres da bi na taj način podržao jedno takvo grubo kršenje.

Jeste li se ikako čuli sa Izetbegovićem?

Čuli smo se u 8. mjesecu, nazvao me je i pitao za zdrastveno stanje moga bratića koji je bio ranjen. Nismo o drugim stvarima razgovarali, ali jesmo na kolegiju. General Lendo i ja smo jedini bili protiv uvođenja tih povjereništva. Na njima je insistirao Izetbegović, ja smatram da se to nije smjelo raditi. Nikada do sada, bio sam prisutan na sedam kongresa, nije donešeno uputstvo kako se predlažu kandidature. Očito je bila strategija da niko ne dobije dovoljno kandidatura osim aktuelnog predsjednika. To je korak unazad i rušenje demokratskih standarda. Ovaj Kongres je bio dobro izrežiran.

Jesu li u SDA shvatili vašu poruku?

Nisam ušai u SDA isključivo radi ličnih interesa, da sam ih gledao kao primarne treba sam se primiriti kao i drugi jer sam dobio potrebne kandidature. Nisam stavio lični iznad općeg interesa. Ovo ne treba stranci SDA.

Hoćete li ostati u SDA?

Nikada u životu nisam donosio brzoplete odluke, nisam bio ni bez plana B. Kada dođe vrijeme, naravno da ću informisati javnost. Ovo sve govorim da se popravi situacija. Za sad sam član SDA.

Vidite li se i dalje u tom okruženju?

Teško… vidjet ćemo. Bosna i Hercegovina treba odgovorne politike i političare.

Opširnije u BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad