Adil Osmanović: Staša Košarac treba krivično odgovarati

Vijesti 22. jun 202217:461 komentar
Izvor: N1

Hidroelektrana Buk Bijela mogla se ponovno naći na Ustavnom sudu BiH. Zajedničko povjerenstvo za koncesije ponovo bez kvoruma, a rok koji je postavio Ustavni sud istječe koncem tjedna.

Zajednička komsija za koncesije nije uspjela riješti spor oko HE BUK Bijela, koji je nastao između države BiH i entiteta RS To su konstatovali i u svom izvještaju koji će nekoliko dana pred istek roka biti upućen Ustavnom sudu BiH. Razlog nemogućnost da komisija održi sjednicu u punom sastavu jer samo tako odluke mogu biti pravovaljane.

“Mi smo u ovoj informaciji rekli da obzirom da nemamo uslova za kvorum jer je jedan član od početka bojkotovao sjednice, a mi ga ne možemo zamijeniti, da nismo imali uslove za rad. Kao što znate, sastav Komisija za koncesije BiH nije potpun. Mi smo Ustavnom sudu i tu činjenicu predočili”, kazao je nakon sjednice zajedničke komisije predsjednik ovog tijela Milomir Amović.

Zajednička komisija za koncesije sastavljena je od Komisije RS i državne komisije koja radi u krnjem sastavu, sa predsjednikom Milomirom Amovićem čiji je mandat istekao prije dvanaest godina. Na ovo je mjesecima upozoravao također član državne komsije Mensur Šehagić koji je i od Suda BIH tražio da se odredi da li Komisija može biti legitimna obzirom da šest od sedam članova dolazi iz entiteta RS. Iako je sud zatražio od komisije da se njegov prigovor preispita, to do sada nije urađeno. U međuvremenu Šehagić je završio u bolnici, ostao na bolovanju, komisija izgubila kvorum.. Sam Šehagić za N1 tada će reći:

“Ja sam od početka upozoravao da ova komisija ne može donijeti rješenje, jer je poslovnik jasan kada je u pitanju teritorijalna zastupljenost, ali i mandati. I tražio sam da sud naloži da se formira nova komisija, što nije učinjeno”, saopštio nam je.

Zašto članovi jednostavno nisu zamijenjeni? Svi konkursi raspisani posljednijih godnu dana, poništeni su odlukom ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Staše Košarca jer nije bilo prijavljenih iz Brčko distrikta, kako je kazao. Ipak Košarcu nije smetalo da postojeća Komisija za koncesije koja treba donijeti rješenje o Buku Bijela također nema nijednog člana iz Brčko distrikta.

Adil Osmanović jedan od zastupnika u PDPS koji je od Ustavnog suda tražio rješavanje spora kaže kako Košarac treba krivično odgovarati.

“Davno je trebalo doći do imenovanja Komisije za koncesije. Nedopustiva je to politička igra SNSD-a koji nas je doveo u ovakvu situaciju da je sve radilo preko entitetske institucije, iako se odmah znalo u startu da su te odluke nezakonite. Jedino država može donijeti konačnu odluku. Ministarstvo za vansjku trgovinu i ekonomkske odnose snosi direktnu odgovornost. Nedopustivo je da Vijeće ministara ćuti, a da zna da državna institucija, u ovom slučaju Komisija za koncesije ne može funkcionisati jer neko nije htio da provede konkursnu proceduru. Tu ima direktne krivične odgovornosti”, naglasio je Osmanović.

Privremena mjera kojom bi se obustavili radovi nakon što je postavljen kamen temeljac nikada nije donesena, jer kako su kazali u Ustavnom sudu BIH nije postojao opravdan razlog za to. Radovi ipak nijednog trenutka nisu obustavljeni, a što je jučer odgovarajući na poslaničko pitanje u NSRS kazao i resorni ministar Petar Đokić.

“Čujem da na mjestu Hidroelektarne Buk Bijela niču luksuzni hoteli?”, spomenuo je.

“Sada su u toku pripremni radovi i objekti za radnike, naravno da ćemo ići u sljedeću fazu izgradnje kada se za to stvore uslovi, kao što je brana, stvorimo akumulacije na području Foče za izgradnju Buka Bijela”, rekao je poslanik Nebojša Vukanović.

Barem jedna stvar je sporna u cijeloj priči. Na hiljade hektara zemljišta oko HE Buk Bijela je državna imovina čiji je titular BIH koju je za sve navedeno trebalo pitati. Nije pitana. Iz Ustavnog suda kazali su kako će svoje mišljenje dati nakon što i zvanično dobiju informaciju zajedničke komisije za koncesije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar