Adnan Delić: HDZ neće pristati na trajno rješenje, ali ne blokira

Vijesti 11. apr 202318:37 4 komentara

Adnan Delić, prijedlog NiP-a za federalnog ministra za rad i socijalna pitanja, ali i zastupnik u Parlamentu FBiH, kazao je za N1 kako potpredsjednik FBiH Refik Lendo (SDA) "nije volja jednog naroda" i da "nema legitimitet da blokira izbornu volju građana" da dobiju novu Vladu. Ocijenio je kako su u Neumu bila "mnogo bolja rješenja nego što su ova sada nametnuta", za koja je kazao još da su katastrofalna. Delić je dodao da partner stranaka "Trojke", Hrvatska demokratska zajednica BiH neće prihvatiti trajne izmjene Ustav FBiH iako bi to moglo voditi deblokadi ovog bh. entiteta. Ipak, odbacio je navode kako HDZ na ovaj način blokira Federaciju.

Kako vam se čini prijedlog vanrednih izbora?

NiP se zalaže, i moje lično mišljenje je, da visoki predstavnik treba donijeti odluku koje neće pogodovati legitimnom stranačkom predstavljanju, ne legitimnom etničkom predstavljanju. Legitimno etničko predstavljanja znači kad se predstavlja određeni narod, a ovdje se radi o predstavljanju stranaka. Podržavamo izmjene koje će relaksirati i unaprijediti građansko opredjeljenje države Bosne i Hercegovine, a ne učvrstiti etničko. Najbolja opcija bi bila da se Ustav Federacije donosi u parlamentarnoj proceduri u Zastupničkom domu, onom domu čije zastupnike su građani direktno birali na izborima. Visoki predstavnik je odlukom, koju je donio na nedemokratski način 2. oktobra, narušio volju građana. Ništa nije bilo tačno od onoga što je rekao (kao razlog za intervenciju), unazadio je. Glavni cilj Schmidta je bio da imamo što prije Vladu FBiH.

Schmidt vas poziva sve da se dogovorite?

Suludo je očekivati politički dogovor. Volio bih da je Schmidt bio mnogo konkretniji i da prozove ljude koji trebaju da se dogovore. Imate jednog čovjeka, Refika Lendu, koji nije volja jednog naroda. Ja nisam glasao za njega i on mene ne može predstavljati. SDA je osvojila 240.000 glasova u FBiH, a ukupno Bošnjaka u Federaciji je otprilike milion i po. Znači svaki peti Bošnjak je glasao za SDA. Ko onda predstavlja ove druge Bošnjake?

Lendo ne radi ništa protivpravno jer to njemu Ustav omogućava?

Prethodnici Lende, poput Milana Dunovića, davali su saglasnot na Vladu iako njihov predstavnici nisu bili u njoj. Zašto on to radi? Praksa je svugdje u svijetu da se većini omogući formiranje Vlade. Ako želimo da imao demokratsko društvo onda će te vidjeti da je volja građana da ova većina treba formirati Vladu FBiH.

Da je na mjestu Lende Lidija Bradara da li bi se ponašala isto?

Teško je to reći. Mogu pretpostaviti da i Bradara ne bi dala saglasnost na imenovanje Vlade bez HDZ-a. Dok imamo kandidatski status koji su nam poklonili, kad imao priliku da provedemo važne reforme za sve građane – ne znam zašto gubimo dragocjeno vrijeme.

SDA poručuje Schmidtu da ponudi trajno rješenjo? Da li ste vi ikad sjeli sa HDZ-om i tražili da bude trajno rješenje izmjene Ustava FBiH?

To je želja svih građana…

Da li je želja HDZ-a?

Ne mogu govoriti za njih. U Neumu smo imali mnogo bolja rješenja nego što su ova sada nametnuta. Tada je predsjednik (Elmedin Konaković) bio optuživan za neku izdaju. Tad su propala bolja rješenja za Federaciju. Vjerujem da su razgovarali o tome (trajnom rješenju). Mislim da u ovoj situaciji nismo u mogućnosti.

Zašto?

Zato što HDZ neće podržati. Imate incijativu koju je uputio DF, ja je životom podržavam, ali ona je čisti populizam. DF kada je bio vlast nije je predložio, nego su je sada uputili da je usvojimo. Znaju da kada bi prošla u Zastupničkom domu da bi je HDZ blokirao u Domu naroda.

Ko onda blokira?

Proces blokira onaj koji nije dopustio da većina u Parlamentu potvrdi Vladu.

Da li procese blokira onaj koji nije spreman na trajne promjene Ustava Federacije?

Da, ali šta je rješenje? Visoki predstavnik je svojim izmjenama u izbornoj noći napravio katastorfu. Za mene bi bilo najlogičnije da je odmah povukao odluku. Mi bi tada imali Vladu FBiH. Lendo nema legitimitet da blokira izbornu volju građana.

Lendo ima ustavno pravo?

Mi nismo imenovali Vladu FBiH u zakonskom roku koji je odredio Schmidt, pa šta je to? Zašto to Lendo krši? Je l’ to kršenje Ustava?

Zašto niste tražili od HDZ-a da pristane na trajno rješenje ako će to dovesti do deblokade Federacije?

HDZ neće pristati.

Znači li da i oni blokiraju?

Mi to nismo vidjeli. HDZ ne blokira.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare