Advokat Crnalić analizirao potez Dodika: To je njegovo pravo

Vijesti 16. okt 202318:27 2 komentara
Asim Crnalić (N1)

U Sudu Bosne i Hercegovine se ne sudi Republici Srpskoj, nego Miloradu Dodiku, kazao je za N1 poznati sarajevski advokat Asim Crnalić. On je u Danu uživo komentarisao današnje pojavljivanje predsjednika entiteta Republika Srpska pred državnim sudom zaključivši da je takvim potezom "Dodik priznao Sud BiH" iako ga deklarativno ne priznaje. Također, Crnalić je istakao da "Dodik ima pravo da se brani na svaki način koji će po njemu donijeti rezultat".

Dodik kaže da ne razumije optužnicu protiv njega, šta to znači?

To u ovom trenutku ne znači ništa, sutkinja je kazala da se Dodik izjasnio da nije kriv i da će imati priliku obrazložiti zašto ne razumije optužbu. To je faza glavne rasprave.

Dodik je danas imao primjedbu što je optužnica na latinici?

Službena pisma u BiH su latinica i ćirilica i zakonska pretpostavka je da građani znaju oba pisma. Ali, Dodik može zahtjevati da mu optužnica bude dostavljena na ćirilici.

Kako komentarišete ponašanje Dodika, da li mu to šteti?

Što god rekao ja sam u veliko neprilici. Kodeksom advokatske etike predviđeno je da nijednom svojom rječju advoakt koji nije u predmetu ne treba štetiti odbrani klijenta o kojem je riječ. Mogao bih ozbiljno pogriješiti i biti disciplinski odgovoran. Drugo, ja nisam branilac u predmetu i neumjesno bi bilo da govorim o činjenicama u vezi sa tim predmetom. Kako sam gledao i čitao sve ovo što se događa, vodio sam računa da budu relevantne izjave, zaključio sam da Dodik vodi svoju odbranu na pitanjima koja imaju ustavno-pravno značenje. Oni koji su slušali kako se to radi u sudnici mogu izvesti ovakav zaključak. Optuženiku je dopušteno da se brani na svaki način koji će po njemu donijeti rezultat. Budući da je Dodik izabrao to, i njegov branilac, ne mogu reći da je to pogrešno. To su pitanja koja se rješavaju pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine. Sud BiH ne može svojom presudom rješavati pitanje postojanja zakona koji je donio visoki predstavnik.

Može li uopšte Ustavni sud preispitivati zakone koje je donio visoki predstavnik?

Bila su takva dva slučaja, ali Sud BiH ne može preispitivati takve zakone. Sud BiH može odlučiti samo o pitanju da li je Dodik kriv ili nije, a u vezi sa sadržajem optužbe koja mu se stavlja na teret.

Dodik kaže da ne priznaje Sud BiH, ali se ipak pojavio na ročištu?

Time što je došao pred Sud on je pokazao da ga priznaje. To je razumno što je došao jer bi u drugom slučaju samo sebi otežao. On je danas kazao da ga bole leđa i da zbog toga nije ustao, ali on je bio u sudnici i to je završeno.

Dodik i Lukić kaže da su samo radili svoj posao. Kako to vi analizirate?

Rado ću izaći u javnost i reći da neko nije kriv, ali nikada neću – kao advokat koji ne vodi predmet – reći da su ispunjeni uslovi ili da je optužnica tako sačinjena da je, recimo, Dodik kriv. To bi bilo protivno etičkom kodeksu moje profesije i ja to ne mogu analizirati.

Može li se ovo tretirati kao proces protiv Dodika kao osobe? On tvrdi da je ovo suđenje RS-u?

Dodik to javno govori, može biti neki alibi, ali u sudnici to nema nikakvog značenja. Sudi se pojedincu koji je prema optužnici počinio neko krivčno djelo. Činjenica je da je to vezano za njegovu funkciju predsjendika RS-a ne dovodi pod znak jednakosti sa Republikom Srpskom. Ovdje se ne sudi RS-u.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare