Advokat Muselimović: Sud je morao javno objaviti presudu, ali neke snage su zaštitile tog nesretnog Kasumovića

Šokantna informacija da je glumac Moamer Kasumović presuđen za bludničenje nad maloljetnikom potresla je bh. javnost prije nekoliko dana, ali isto tako i spoznaja da je za samo godinu zatvora, koliko je dobio, platio 36.500 KM, te da nije ni dana proveo iza rešetaka. Ova tema i dalje je u fokusu domaće i regionalne javnosti. Federalni ministar pravde Vedran Škobić za N1 je rekao da bi se uskoro mogle očekivati izmjene zakona i pooštriti kazne, a advokat i pravni stručnjak Josip Muselimović je ukazao na propuste pravosuđa i poručio da se ova presuda trebala javno objaviti.

Advokat Muselimović navodi da su razumljive reakcije javnosti, ali da je teško komentarisati događaj o kojima nema mnogo informacija.

“Problem je kompleksan i trebalo bi sagledati sve okolnosti togslučaja, a on zaista jeste grozna. Ako bismo sagledali kaznenu sankciju u voom slučaju ona je primjerena, zatvorod godine do godine i po za bludne radnje bi bila u skladu sa praksom. Međutim, sud je katastrofalno pogriješio kada je prihvatio zahtjev osuđenog ili njegovog branitelja kada je prihvatio da se kazna zatvora zamijeni novčanom. To je užasno jer tu nema generalne ni lične prevencije. Trebalo bi izmijeniti propise i navesti da postoje toliko amoralni postupci za koje se ne bi smjele kazne zatvora otkupljivati. Jer upravo vremensko trajane određene kazne znači preodgoj i prevaspitanje i da čovjek u posebnim tim uslovima treba da shvati težinu svojih postupaka i da se ubuduće kloni takvih ili sličnih radnji. Visina kazne se i može prihvatiti, vjerovatno je sud imao neke posebne okolnosti u vidu, ali zamjena ovakve kazne za novčanu u ovakvim predmetima nema ni govora. U kaznenom pravu postoje određene kazne, istina, one najteže, na kojima se ne može primjenjivati institut uslovne kazne, ublažavanja ili nekih vanrednih okolnosti”, istakao je Muselimović.

Neophodno je, kako kaže, potrebna intervencija u kaznenom zakonodavstvu i ove stvari regulisati.

“Problem je što u našem pravosudnom sistemu od 2003. godine glavnu ulogu imaju ljudi koji nemaju nikakvih saznanja niti kompetencija da regulišu naše društvene odnose”, ustvrdio je advokat.

Škobić je istakao da je Federalno ministarstvo pravde na čijem je čelu, nedavno pristupilo ciljanim izmjenama Krivičnog zakona FBiH.

“Čak i u ovom dijelu koje se tiče krivičnih djela koji se tiču spolne slobode i morala i slično, upravi da bi se takva kaznena djela, ali druga poput onih koje se odnose na nasilje u porodici. Općenito se pristupilo pooštravanju kazni kada su u pitanju ovakve vrste kaznenih djela, ali ne samo to, radi se čak i na uvođenju dodatnih kazni koje imaju za cilj zaštitu djece i porodice. Bilo je plan da takva inicijativa bude i prije ljeta, međutim, stalno su pristizale nove inicijative i to su dva ozbiljna zakona (Krivični zakon koji se odnosi na pedofile i Zakon o zaštiti od nasilja u porodici) i čije izmjene se ne bi trebale donositi brzo i lako. Mi smo uspjeli razmotriti sve inicijative kojih je bilo jako puno, neke su za mene bile i suvišne i tako da smo sve te procedure završili i trenutno radimo na prikupljanju saglasnosti od ministarstva finansija, ureda za zakonodavstvo i usklađivanja sa EU standardima i ja mislim da ćemo ako ne ove, onda naredne sedmice uputiti to na vladu i po hitnom postupku ako je moguće uputiti u parlamentarnu proceduru. Manje-više svi pozdravljaju te promjene koje uvodimo pa i ovaj dio koji se odnosi na maloljetnike da se pooštri kaznena politika”, istakao je Škobić.

S obzirom na to da bi registar pedofila u FBiH uskoro trebao biti na snazi upitali smo Škobića da li bi on trebao biti javan?

“Upravo ova djela koja smo pobrojali i spomenuli, odnosno, pedofili, bit će trajno upisani u registar i nikada neće biti izbrisani. Međutim, taj registar neće biti dostupan široj javnosti već policiji, tužilaštvima i sudovima i naravno institucijama koji imaju direktan utjecaj u radu sa djecom poput škola i vrtića i koje će prilikom zapošljavanja novih radnika uvijek moži uputiti zahtjev federalnim ili kantonalnim ministarstvima da provjere da li je ta osoba zavedena u registru i na osnovu dobijenih informacija će se dalje postupati”, pojasnio je Škobić.

Muselimović smatra da ove najavljene izmjene zakona pokazuju da smo na pragu dobrih i kvalitetnih rješenja.

“Međutim, mi se moramo vratiti nazad prema Dejtonu čiji su nam mudraci stvorili državu koja nikad dosad nije postojala niti postoji. Na istom prostoru egzistira Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko distrikt. I prema takvom ustroju uspostavljeno je pravosuđe pa mi tako imamo devet državnih Pravnih fakulteta. Osim toga, pravosudni ispit se polaže na četiri adrese i to je potpuna razgradnja i anomalija. Mi živimo na prostoru potpune razgradnje i uvijek popravljamo nešto što se teško može popraviti i daj Bože da sve ovo izrodi zdravim plodom. Takvu kvalitetnu reformu mogu obaviti samo naši stručnjaci, a ne stranci koji ne poznaju kulturu ovog društva”, naglasio je Muselimović.

Mnogi su iznenađeni i kako javnost nije ranije saznala za ovaj slučaj, te da li su nakon svega možda još mnogi drugi bili ugroženi od istog počinitelja. Interesovalo nas je da li je sud trebao obavijestiti javnost o presudi Kasumoviću?

“Tu nema nikakve dileme, objava takve odluke morala je djelovati odgojno na sve one koji su skloni takvim radnjama. Zašto to nije urađeno ja ne znam, vjerovatno su postojale nekakve snage i strukture koje su na taj način željele zaštititi tog nesretnog Kasumovića, ali očito nisu bili svjesni da time čine štetu svim ljudima koji su na neki način bili ugroženi i potencijalno izloženi takvim abnormalnim postupcima”, zaključio je Muselimović.

Detaljnije o slučaju Kasumović pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare