Advokat optuženih u slučaju Memić: Ne znamo ni krivično djelo, ni počinioca

Vijesti 07. okt 202111:34 > 11:51 0 komentara
Goran Dragović

Tužilaštvo BiH optužnicu u slučaju Zijad Mutap i drugi temeji na informacijama poznatim javnosti. Tvrde sa će između ostalog dokazati da Alisa (Mutap) Ramić nema amneziju. Da je njen otac organizovao grupu u cilju zataškavanja načina na koji je stradao Dženan Memić. Josipa Barića terete da nije u kobnoj noći kada je nastradao Dženan Memić nije izuzeo krvavu majicu, te da je Hasan Dupovac podmetnuo Renault Clio.

Odbrana osumnjičenih je optužnicu ocjenila sramnom, tvde da bi odmah mogli iznIjeti završne riječi.

Ne spominje se ni kom počinitelju, ni poslije kog krivičnog djela su pomagali’” kazala je advokatica prvoosumnjičenog Zijada Mutapa Nina Kisić.

Ona je dodala da su svjedoci nekredibilni, te da su dokazi nekredebilni.
Da ništa ne uradimo, ne prigovorimo materijalnom dokazu, mi smo spremni predložiti završnu riječ”, rekla je Kisić.

Jedan od branioca poručio je “da su jedini oštećeni u ovom posupku njihovi branjenici” , na šta je reagovala sestra nastrafalog Dženana Memića.

#related-news_0

Nakon suđenja jedan od advokata optuženih Goran Dragović detaljnije je pojasnio stavove odbrane optuženih.

“Kao što smo to radili u ranijim fazama, odnsono u fazi istrage. Ova odbrana osporava nadležnost Suda BiH, s obzirnom na to da se optuženim na teret stavljaju krivična djela propisana Krivičnim zakonom FBiH. To je jedno od pitanja koje će biti riješavano na slijedećem ročištu. Sudija odnosno predjsedavajući Vijeća je dao jasnu instrukciju tužiteljima da za takvu odluku, procesnu odluku, na početku pretresa dostave, donesu i obrazlože jasne dokaze. Nakon što smo pregledali dokaze koje smo dobili od tužitelja mi smo već u ovoj fazi spremni za iznošenje završnih riječi, pa makar ne ispitali nijednog svjedoka, međutim, mi ćemo to zbog profesionalnog odnosa uraditi.” kazao je Dragović.

“Oni se terete za krivično djelo nezakonito posredovanje, ja pozivam javnost i novinare da putem Google-a otvore KZ FBiH. Vidjećete da je taj član zakona izbrisan 2016., dakle on ne postoji. Da bi se radilo o nekom krivičnom djelu kakvo je organizovani kriminal mora biti ispunjen jedan cenzus, a to je da je krivično djelo kažnjivo sa najmanje tri godine. Mi ovdje ne znamo u kom krivičnom djelu su naši branjenici navodno pomagali i kojem to učiniocu. Dakle imamo nepoznatog učinioca i nepoznato krivično djelo.

Na pitanje naše novinarke o činjenici da se još vodi istraga u predmetu Dragović je odgovorio:

To je nešto što me totalno šokiralo. Saznanje da se u ovom predmetu i dalje vodi istraga za mene je katastrofalno. Sudija je rekao da je to poprilično nezakonito.
Još uvijek nam nije omogućen uvid u cjelokupan spis, prvo poluvrijeme smo, sprotskim riječnikom rečeno, igrali sa povezom na očima, a izgleda da ćemo igrati i drugo poluvirjeme jer ne znamo koji to dokazi koji našim branjenicima idu u korist postoje u spisu”

Nastavak suđenja zakazan je za 14. oktobar, a kao prvi svjedok najavljen je Muriz Memić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!