Advokati Harisa Ihtijarevića traže da N1 ukloni tekstove o njemu

Vijesti 09. feb 202316:04 3 komentara
N1

Pravni zastupnici Harisa Ihtijarevića, bivšeg vlasnika franšize za McDonald's u Bosni i Hercegovini, obratili su se redakciji portala N1 prijeteći tužbom i tražeći da N1 ukloni sav sadržaj gdje se Ihtijarević spominje, navodeći da "povređuju integritet ljudske ličnosti njihovog klijenta".

Svjetski brend McDonald's krajem protekle godine, doslovno preko noći, se povukao iz Bosne i Hercegovine oduzimajući Harisu Ihtijareviću dozvolu za franšizu te su stotine radnika ostali bez posla u jednom danu.

N1 televizija i portal N1info.ba izvještavali su u vezi sa povlačenjem McDonald'sa sa bh. tržišta i razlozima takve odluke, a, podsjetimo, poslovanjem firme “Gliese 581g” Harisa Ihtijarevića, koja je imala franšizu za McDonald's u Bosni i Hercegovini, bavili su se i brojni evropski mediji.

Advokati, Ihtijarevića – Nina Kisić i Goran Dragović, obratili su se redakciji portala N1 tražeći uklanjanje sadržaja u kojem se spominje Ihtijarević i navodeći da se u tekstovima objavljenim na portalu N1 dovodi u pitanje integritet ličnosti njihovog klijenta, lični život te druga prava njegove ličnosti.

“Uslijed novonastale situacije u kojoj se našao naš klijent radnjama drugih lica, slijede brojni sudski postupci, pred domaćim i međunarodnim sudovima, kako parnični tako i krivični. Parcijalno i jednostrano izvještavanje nije u interesu javnosti BiH, koja se na ovaj način dovodi u zabludu, a ima potencijal da našteti interesima našeg klijenta”, navodi se u dopisu uz napomenu da je riječ o preliminarnom načinu prije potencijalnog uključivanja nadležnog suda.

Haris Ihtijarević medijima se nije obratio niti ponudio javnosti objašnjenje nakon što je njegova firma izgubila dozvolu za franšizu i nakon što je skandal sa zatvaranjem McDonald'sa u Bosni i Hercegovini postao vijest i u medijima u Evropi.

Iz kompanije McDonald's do danas nije zvanično saopšteno zbog čega su se odlučili povući. Javnost nije dobila informaciju ni od Ihtijarevića. Svjetski mediji pisali su da je licenca oduzeta zbog korupcije i niza problema.

No, ono što je poznato jeste da Ihtijarevićeva kompanija “Gliese 581g” nije plaćala kiriju za prostor McDonald'sa u centru Sarajeva austrijskoj banci, a Sarajevsko javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” saopćilo je da ta firma duguje više od 12.000 KM na osnovu računa za vodu i odvodnju za objekat u sarajevskom naselju Nedžarići nakon čega se oglasila i kompanija Avaz navodeći da je objekat McDonald's bio ilegalno prikopčan na njihovu mrežu.

Zahtjeve za povlačenje tekstova sa portala N1, bez službenog demantija eventualnih netačnih navoda i informacija, N1 smatra pritiskom na medije i slobodno izvještavanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare