Advokati od danas obustavljaju rad, iz Suda BiH najavili isplatu dugovanja

Vijesti 01. aug 202407:48 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Advokati iz Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske od danas idu u obustavu rada u predmetima po službenoj dužnosti.

To bi moglo značiti da Sud BiH neće moći održavati ročišta o pritvoru ili suđenja gdje osumnjičene ili optužene brane advokati po službenoj dužnosti.

Također, direktno će uticati na odluke o određivanju ili produženju pritvora ili određivanjima mjera zabrane kada je, po ZKP-u, nužno prisustvo branioca.

Advokatske komore iz FBiH i RS ranije su uputile dopis Sudu Bosne i Hercegovine u kojem traže da se suđenja u predmetima u kojima postupaju advokati po službenoj dužnosti zakazuju jednom mjesečno, te da će u suprotnom odmah donijeti odluku o obustavljanju rada.

Jedan od zahtjeva je i isplata zaostalih naknada za postupanje po službenoj dužnosti.

Komore su ovaj dopis poslale i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću te državnim ministarstvima finansija i pravde jer advokatima, zbog neusvajanja državnog budžeta, nisu isplaćene naknade već pola godine.

Advokati iz RS zahtijevaju da se usvoji tekst Tarife o nagradama i naknadi koji je dostavljen Ministarstvu pravde Republike Srpske još petog decembra prošle godine.

S druge strane, Detektor piše da su nakon usvajanja državnog budžeta iz Suda Bosne i Hercegovine naveli da bi već naredne sedmice trebali imati novac za isplatu dugovanja advokatima po službenoj dužnosti zbog kojih su ranije najavili štrajk od 1. augusta.

Iz Suda BiH kažu da su ih prije sedam dana entitetske advokatske komore obavijestile da organizuju protest s obustavom rada advokata, ukoliko se ne ispune njihovi uslovi, od kojih je jedan isplata zaostalih naknada za postupanje po službenoj dužnosti.

“Kada usvojeni budžet bude operativan, a po posljednjim saznanjima sredstva bi trebala biti raspoloživa u toku sljedeće sedmice, sva potraživanja od strane advokata po službenoj dužnosti će biti izmirena”, najavljuju iz Suda BiH.

Obje entitetske advokatske komore najavile su štrajk i protest zbog neispunjenja zahtjeva da se usvoji prijedlog izmjena odluke o naknadi troškova krivičnog postupka prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, koji je upućen Državnom ministarstvu pravde u septembru 2023. te da se izvrši isplata duga naknada i nagrada za rad advokata po službenoj dužnosti pred Sudom BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!