Advokati prekidaju štrajk, postignut dogovor: Vlada RS donijela odluku o povećanju tarife

Vijesti 17. okt 202414:40 0 komentara
Vlada RS

Advokati po službenoj dužnosti u Republici Srpskoj, koji su u štrajku od 1. avgusta, trebalo bi da se vrate u sudnice, potvrđuje to saopštenje iz Vlade RS.

Dogovor je postignut. Zahtjev advokata za povećanje naknade će biti ispunjen. Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata, koja nije mijenjana još od 2005. godine, u dijelu koji se odnosi na povećanje boda biće povećane sa dosadašnjih 2 KM na 3 KM.

Izmijenjena tarifa primjenjivaće se od 1. januara 2025.godine.

“Vlada Republike Srpske prihvatila je danas, na 90. sjednici, održanoj u Banjaluci, Informaciju o zahtjevu Advokatske komore Republike Srpske za izmjenama Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata i obustavi rada branilaca po službenoj dužnosti pred sudovima u Republici Srpskoj.Shodno tome, Vlada RS saglasna je sa Prijedlogom memoranduma o razumijevanju o izmirivanju akumuliranih obaveza prema advokatima za odbrane po službenoj dužnosti pred sudovima u Republici Srpskoj i po oslobađajućim presudama, te je ministra pravde ovlastila da ga potpiše u ime Vlade Republike Srpske sa Advokatskom komorom Republike Srpske.”

Podsjetimo, advokati u RS su u štrajk stupili 1. avgusta zajedno sa kolegama iz Federacije BiH, tražeći isplatu dugovanja za zastupanje po službenoj dužnosti ispred Suda BiH i sudova u RS, ali i povećanje tarifa za obavljanje ovog posla.

Sudovi u RS ranije su navodili da su u problemima zbog štrajka, te da se gomilaju predmeti u kojima je potrebno prisustvo advokata po službenoj dužnosti.

Vlada RS saglasna je i da ministar pravde RS prisustvuje Javnoj raspravi u timu ispred tužene BiH, zakazanoj pred Velikim vijećem Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu za dan 20.11.2024. godine u slučaju Kovačević.

“Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu i presudi Kovačević protiv Bosne i Hercegovine.Vlada je saglasna da ministar pravde, Miloš Bukejlović, prisustvuje Javnoj raspravi u timu ispred tužene BiH, zbog ozbiljnosti predmeta koji je vezan za izborni sistem BiH i samu srž Dejtonskog mirovnog sporazuma.Ministar pravde Republike Srpske obavezan je da postupa u skladu sa Kodeksom ponašanja imenovanih predstavnika iz Republike Srpske u radnim tijelima za izradu zakona, drugih propisa i projekata na nivou Bosne i Hercegovine”, stoji u saopštenju Vlade RS.

Vlada Republike Srpske donijela je Rješenje o davanju saglasnosti Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije za utrošak novčanih sredstava, u iznosu od 30.000,00 KM za realizaciju projekata: poboljšanje vodosnabdijevanja u Mjesnoj zajednici Caparde u opštini Osmaci i sanaciju makadamske putne mreže u optini Donji Žabar (Čović Polje, put prema Matićima u dužini od 800 metara i Lončari, Novo Naselje u dužini od 400 metara).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!