Afera Kiseonik: Nema dokaza da su Šeranić i drugi djelovali kao kriminalna grupa

Vijesti 11. apr 202215:25 0 komentara
Fena

Povodom napisa u medijima koji se odnose na zloupotrebe prilikom nabavke tehničkog kiseonika za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Republičko javno tužilaštvo obratilo se saopćenjem za javnost.

“Republičkom javnom tužilaštvu, dostavljena je od strane Okružnog javnog tužilaštva u Banja Luci krivična prijava koju je podnio Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, protiv Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Vlade Đajića, direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Stanislava Čađe, direktora Akcionarskog društva “TEHNOGAS” fabrika tehničkih gasova Trn – Laktaši (u daljnjem tekstu: “TGT” a.d. Laktaši) zbog postojanja osnova sumnje da su ova lica počinila više krivičnih djela, od kojih i krivična djela Udruživanje radi vršenja krivičnih djela, Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i Nesavjestan rad u službi za koja djela je nadležno Republičko javno tužilaštvo.

U cilju potpunog i pravilnog utvrđivanja navoda prijave, tužilaštvo je izuzelo kompletnu tendersku dokumentaciju u vezi sa nabavkom medicinskih i tehničkih gasova za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, na osnovu koje je utvrđeno da je u oktobru 2020. godine raspisan otvoreni međunarodni postupak za javnu nabavku medicinskih i tehničkih gasova za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, da se kao jedini ponuđač prijavila firma “TGT” a.d. Laktaši sa kojom je zaključen Ugovor o kupoprodaji medicinskih i tehničkih gasova, ukupne vrijednosti 2.085.849,09 KM, te da je gas isporučivan prema cijeni određenoj predmetnim ugovorom.

Iz dokumentacije pribavljene od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine utvrđeno je da je “TGT” a.d. Laktaši tokom 2020. i 2021. godine, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske isporučio određene količine medicinskog kiseonika, a da za to nije imao dozvolu agencije za promet lijekovima – medicinskim kiseonikom na veliko, da se bavio i jednim dijelom proizvodnog procesa gasa – kiseonika, iako takođe nije imao dozvolu za proizvodnju lijekova izdatu od nadležne Agencije.

Utvrđeno je i da je veća količina tehničkog kiseonika upotrijebljena za liječenje pacijenata.” stoji u saopštenju RJT.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!