Afera “Počasni član OSA-e”: “Da je članska fudbalskog kluba, postoje pravila”

Vijesti 20. sep 202317:23 1 komentar
N1 BiH

Ministarstvo bezbjednosti BiH, promptno je reagovalo nakon što se pojavila informacija da je kod Salke Zildžića koji je uhapšen zbog posjedovanja oružja bez dozvole, pronađena počasna iskaznica Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA/OSA) na graničnom prijelazu BiH sa Srbijom. Ministar Nenad Nešić, poslao je akt rukovodiocima policijskih agencija, od kojih traži da se izvrši hitna revizija službenih legitimacija, te utvrdi tačno stanje.

I da utvrde da li postoje službene legitimacije koje se neovlašteno koriste, tj. da li ih posjeduju lica koja nemaju pravo na službenu legitimaciju. Tražio sam do kraja mjeseca da me obavjeste o rezultatima revizije službenih legitimacija, ali isto tako da me obavjeste da, ako nema nepravilnosti, potvrde to da niko ne posjeduje neovlašteno službenu legitimaciju. Na taj način će i direktori preuzeti dio odgovornosti ukoliko se sutra pojavi službena legitimacija od lica koje nema pravo na nju.” – kaže Nešić za N1.

Na pitanje, da li je upoznat sa slučajem hapšenja Zildžića i koje su posljednje informacije, Nešić poručuje.

Kolege rade svoj posao u skladu sa zakonima i pravnim propisima Republike Srbije. U ovom trenutku je sve što vam mogu reći o tome.” zaključuje Nešić.

Kako je moguće da osoba koja nije bila pripadnik policijske agencije, u ovom slučaju OSA-e, ima počasnu legitimaciju i zašto je nosio sa sobom, pitaju se mnogi.

Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Nermin Pećanac, kaže da je odgovor kod OSA-e.

Kome po njihovim pravililma je dozvoljeno da ima iskaznicu? Ja znam da iskaznice, kad se djele u bilo kom sektoru, a posebno u bezbjednosnom sektoru, moraju biti strogo kontrolisane, znati im se namjena, odnosno rok ili ograničenje koliko mogu trajati.”, kaže Pećanac i dodaje.

Ovo dijeljenje, kako ovako u medijima izgleda, počasnih iskaznica, više mi liči na neku bahatost, nego nešto što ima svoju svrhu. Mogao je bini informator ili nešto tako, ali i to ima rok trajanja. Kad sam ja bio ministar, imali smo čovjeka kojem smo dali ličnu kartu da uradi jedan posao u inostranstvu.

Čim se to završilo, ta lična karta je vraćena i poništena. Ovo je vrlo neodgovorno i neozbiljno” – zaključuje Pećanac.

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku Sarajevo, Nedžad Korajlić, poručuje kako ovim postupkom, ljudi misle da mogu da rade sve.

Onda zatraže od nekog neozbiljnog šefa, počasnu legitimaciju. Sa pištoljem ne možete van BiH, ali to je manji prekršaj. Može biti da je zaboravio da ostavi oružje kod kuće. Ali, počasni član OSA-e, to stavlja određenu sumnju na njegov statusi i lobiranje u toj državi.” – kaže Korajlić.

On dodaje kako se može donijeti odluka da se dodjeli počasna legitimacija, ali ni jedna ozbiljna služba ne bi dala nekome, a da nije pripadnik službe.

Ili je napravljen falsifikat od strane te osobe ili onaj koji je izdao je bio neodgovoran kada je u pitanju takva jedna star. Ono što znam, toga u normativima nema. Jedno je dati počasnu legitimaciju zaposleniku, a drugo nekome ko uopšte nije zaposlen u OSA-i. Ako je bio zaposlen, bio bi trag.” – kaže Korajlić.

Ako se utvrdi da je Zildžić zaista posjedovao ovu legitimaciju, ovo je propust koji se ne smije staviti pod tepih, Ovakva vrsta legitimacije se ne može izdavati kao da je članska karta nekog fudbalskog kluba pa da je i za to, postoje i u tom slučaju pravila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare