Ahmetović odgovorio na poruke iz BiH: Pozvao Schmidta da odustane od odluke

Vijesti 22. jul 202221:09 > 21:20 15 komentara
Adis Ahmetović (N1)

Adis Ahmetović, njemački poslanik i izvjestilac SPD-a za vanjsku politiku, reagovao je u petaka na najave izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje bi trebao nametnuti visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. Ahmetović je poručio...

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je jučer pismo poslaniku Bundestaga SR Njemačke Adisu Ahmetoviću s molbom da se aktivno uključi i reagira na aktuelne procese koje vodi Ured visokog predstavnika (OHR), a koji mogu imati dramatične posljedice po bh. društvo i državu u cjelosti.

Ahmetović je u reakciji, objavljenoj na zvaničnom Instagram profilu, kazao da je “dosta zabrinjavajućih vijesti stiglo do njega”…

“Ja sam njemački poslanik i kao izvjestilac SPD-a za vanjsku politiku odgovoran sam, između ostalog, za Zapadni Balkan. Ali ja sam također Hanoverac i uvjereni Evropljanin s korijenima koji dolaze iz ove regije. Uvjeren sam u moć demokratije, moć EU i moć (socijalne) pravde. Zato dajem sve od sebe, dragi prijatelji, da se ne dogodi ništa što bi dodatno produbilo etničke podjele u Bosni i Hercegovini. Poslanici su u posljednjoj sedmici zasjedanja u Bundestagu jasno glasali za demokratsku i evropsku Bosnu i Hercegovinu. Nećemo ostaviti zemlju samu u trenutnoj situaciji. Njemačka je svjesna svoje odgovornosti. Stoga pozivam visokog predstavnika da se distancira od plana korištenja “bonskih ovlasti” u ovom trenutku, dakle neposredno prije izbora”, jasno je poručio poslanik Bundestaga.

Ahmetović je dodoa kako ne želi da komentariše sadržaj paketa mjera, ali da “ovako duboke planirane promjene treba da se razrade sa demokratski legitimnim institucijama i proevropskim snagama”.

Na kraju svoje reakcije Ahmetović je dao “napomenu”.

“Svi njemački trustovi mozgova, većina naučnika i mnogi međunarodni stručnjaci savjetuju protiv nekih promjena o kojima se raspravlja. Molim SAD, Veliku Britaniju i OHR da saslušaju ove glasove i puste ih da se uključe u odluke. Sada je ovaj historijski trenutak da pokažemo snagu i utremo put za bolju Bosnu i Hercegovinu. Hajde da se ne bavimo sudbinama ljudi iza zatvorenih vrata. Ovo što se dešava u BiH nikada (!) ne bismo dozvolili u našoj zemlji – sada govoreći iz perspektive njemačkog poslanika. Moramo primijeniti ovaj standard kada je riječ o sudbini drugih“, kazao je Adis Ahmetović, njemački poslanik i izvjestilac SPD-a za vanjsku politiku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare