Ajanović pojasnio za N1: Da li Salko Zildžić gubi mandat nakon hapšenja

Vijesti 27. sep 202312:26 0 komentara
N1

Advokat iz Tuzle Mirnes Ajanović danas je za N1 pojasnio da li Salko Zildžić gubi pravo na mandat nakon hapšenja i presude u Srbiji, te da li može nastaviti funkciju parlamentarca. Ajanović je kazao da mandat Zildžiću prestaje važiti po automatizmu.

Šta bi moglo biti sa mandatom Salke Zildžića?

Njegov mandat je definisan Izbornim zakonom, u odnosu na presudu koju je dobio. Godinu dana zatvora, u odnosu na Izborni zakon član 1.10. tačka, gdje piše pravosnažnošću presude prestaje mandat. Mandat prestaje po automatizmu. On već ima pravosnažnu presudu u Srbiji i naloženo je da će tu kaznu izdržavati u mjestu gdje živi, u kućnom pritvoru. To ne mijenja statusnu presudu gdje se radi o kazni zatvora. Bilo kakvo mijenjanje ili otkupljivanje ne mijenja tu okolnost. Sada, može se polemisati, da li definisanje da pravosnažnošću presude dolazi automatski do oduzimanja mandata? Smatram da se radi da je svejedno iz koje je države presude. Međutim, sama okolnost da će Zildžić presudu izdržavati u BiH rezultira da Ministarstvo pravde mora preuzeti presudu, samim tim BiH preuzima presudu i smatra se da je BiH donijela presudu i time nastupa pravosnažnost“, kazao je Ajanović.

Pročitajte još

Dodaje da je Zildžić slobodan dok ne dođe uputa za izdržavanje kazne.

“On je sada uslovno rečeno slobodan dok ne dođe uputa za izdržavanje kazne. Kada dođe uputa, on će morati izdržavati kaznu od godinu dana kućnog zatvora. Kada dođe pravosnažnost te odluke, njemu prestaje mandat. On može sada ići na sjednice, nije došlo do izvršnosti odluke. Može se tumačiti pravno i trebalo bi da mandat može već sada biti oduzet, ali pošto je u BiH sve moguće, mi ćemo i ovdje čekati priznanje odluke Ministarstva pravde. Zakon je jasan”.

Također, kaže da nema previše odlučivanja oko mandata koji se oduzima po automatizmu.

Ovdje nema odlučivanja da li treba oduzeti mandat, mandat se oduzima po automatizmu. CIK BiH ne odlučuje ni o čemu, oni primjenjuju zakon. Kada im se dostavi presude, radi se o priznanju strane sudske odluke, CIK tada donosi odluku i oduzima mandat. Drugo lice preuzima mandat. Čak ni CIK ne odlučuje o tome, CIK samo postupa po zakonu i donosi odluku o oduzimanju mandata“.

Ministarstvo pravde je najavilo da će odmah pokrenuti postupak, on može trajati nekoliko sedmica ili nekoliko mjeseci. Salko ima mogućnost da u narednih nekoliko mjeseci ne bude zatvoren, ali onog dana kada Min. pravde dobije od Srbije presudu, tada nastupa ova okolnost u vezi mandata i po automatizmu dolazi do prestanka mandata. Može u narednim danima biti na raspolaganju Parlamentu, ali to tako traje, od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci“, kazao je Ajanović.

Otkupljivanje kazne?

“Ovdje se radi o nečemu što je od skora u primjeni, to je nekih 36.000 maraka. To je pogodnost. To je urađeno da neko ko napravi glupost u životu, vozio je brže, nije kriminalac, pa da može otkupiti”, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!