Akcija preimenovanja Trga doktora Franje Tuđmana u Zagrebu

Regija 16. apr 202408:49 0 komentara
Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska održala je jučer simboličnu akciju preimenovanja Trga Franja Tuđmana u Trg ahmićkih žrtava uz podršku i sudjelovanje mladih iz Inicijativine Aktivističke mreže.

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska ovom akcijom podsjeća na sudski dokazanu odgovornost koju je hrvatski politički i vojni vrh na čelu s Franjom Tuđmanom, Gojkom Šuškom i Jankom Bobetkom imao u ratu u Bosni i Hercegovini. Iz Inicijative je saopćeno da je jedan od najsramnijih dokaza te prisutnosti počinjeni ratni zločin u bosanskohercegovačkom mjestu Ahmići 16.4.1993. u kojem su jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubile 116 civila bošnjačke nacionalnosti, a selo praktički sravnile sa zemljom.

“Simbolički čin koji ovom akcijom zahtijevamo jest imenovanje jedne javne površine u Zagrebu po ahmićkim žrtvama. Ta je akcija inspirirana zahtjevom inicijative pet organizacija – Centra za građansku hrabrost, Documente – centra za suočavanje s prošlošću, Ženske mreže Hrvatske, Centra za žene žrtve rata – ROSA i Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva koja su već podnijela zahtjev za imenovanje jedne javne površine u Zagrebu znak sjećanja na ahmićke žrtve”, poručili su.

Podsjetili su i da je uz akciju preimenovanja, Inicijativa postavila tri plakata u Zagrebu kojima podsjeća na zločin u Ahmićima i ulogu državnog vrha Republike Hrvatske u ratu u BiH s ciljem povećanja vidljivosti tog događaja u javnom prostoru.

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska
Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska
Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska
Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska
Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska
Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska
Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska

Kako je istaknuto, prvi je plakat uništen u manje od 24 sata od postavljanja, na šta je Inicijativa reagirala. Također, Inicijativa je uoči 31. godišnjice zločina postavila plakat i na magistralnoj cesti između Viteza i Ahmića u Bosni i Hercegovini na kojem piše “oprostite u ime građana Republike Hrvatske.” Postavljanje plakata pozdravilo je i Udruženje građana žrtava rata ‘92-95’ “16. APRIL” Ahmići.

“Nakon što je vijest o postavljenom plakatu dospjela u bosanskohercegovačke medije, na vlasnika reklamnih panela počeo se vršiti politički pritisak da ukloni postavljeni plakat, a kao privremena mjera, poruka isprike je prekrivena. Na isti se način već desetljećima prikriva sramna istina o ulozi Republike Hrvatske u ratu u Bosni i Hercegovini. Inicijativa neće odustati dok se to ne promijeni”, istaknuto je.

U saopćenju se navodi i da je uništenje prvog plakata u Zagrebu i pritisci na vlasnika reklamnog panela predstavljaju jasne pokušaje ušutkavanja i brisanja tema iz javnog prostora koje problematiziraju i podsjećaju na zločine Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te sudski utvrđenu ulogu hrvatskog državnog vrha u ratu u Bosni i Hercegovini.

“Ovom kampanjom Inicijativa opominje sve pripadnike društva da se ne trebamo i ne smijemo pomiriti sa životom u društvu u kojem se ratne zločince osuđene za zločin u Ahmićima ili bilo koji drugi zločin glorificira, poziva na javne (političke) manifestacije i predavanja te se njihove skandalozne izjave ‘da bi sve ponovili’ ne osuđuje”, dodaju.

Inicijativa ističe i kako već dugi niz obilježava godišnjicu ratnog zločina u Ahmićima i drugim mjestima u Bosni i Hercegovini. Kako bi se istaknula važnost inkluzivne memorijalizacije svih žrtava rata bez obzira na njihovu nacionalnost, prošle je godine Inicijativa s mladima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine posjetila Ahmiće, ali i Trusinu u kojoj je Armija RBiH na isti dan (16.4.1993.) ubila 20-ak civila i pripadnika HVO-a.

“Preduvjet za put u zdraviju i prošlošću neopterećenu budućnost jest uključivo sjećanje na sve civilne žrtve ratova devedesetih bez obzira na njihovu nacionalnost te hrabro suočavanje s zlodjelima država kojima pripadamo”, poručuju iz Inicijative.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!