“Akcize na gorivo se mogu zamrznuti kako bi spriječili divljanje cijena, ali…”

Vijesti 21. feb 202213:00 0 komentara
N1

Cijene osnovnih životnih namirnica i dalje divljaju na tržištu. Građani sve teže sastavljaju kraj sa krajem. Kako bi ovaj negativan trend bio stavljen pod kontrolu, postoje najave o privremenom zamrzavanju akciza na gorivo, kao što to već rade neke države EU. Koliko je ovo realno, pitali smo i upućene u ovu problematiku.

“Posmatrano sa pravno-ekonomskog stanovišta, ovakvi prijedlozi su izvodljivi”, kaže ekonomista Admir Čavalić.

Smatra da bi se na ovaj način privremeno moglo spriječiti divljanje cijena, prvenstveno poskupljenje hrane.

“Može se uraditi, može se zamrznuti i to bi bilo urađeno kroz legalne tokove, zakonskom izmjenom, ili uredbom, svejedno”, dodaje.

Međutim, ono što je problematično, pojašnjava Čavalić, je nivo vlasti na kojem se ovo treba donijeti, odnosno državni novo, a ovoj tvrdnji u prilog idu dva ključna razloga.

“Prvi se odnosi na blokadu državnog nivoa. Znamo da nije funkcionalan, veoma je neefektivan po pitanju donošenja bilo kakvih mjera, pogotovo kada je riječ o ekonomiji. Drugi je razlog, da u posljednjih 10-ak godina nismo imali nijedan pozitivan, progresivan iskorak po pitanju indirektnih poreza, kada govorimo o državnom nivou, u smislu da se uradila određena izmjena, od PDV-a do akciza, a da je to išlo u direktnu korist građana I privrede BiH”, kazao je.

Opozicija na državnom nivou poručuje da povećanje cijene akciza iz 2018. godine, u svakom slučaju, nije donijelo ništa dobro BiH te da je novac prikupljen po tom osnovu netrasparentno iskorišten.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!