Aktiviste u Banjaluci napalo 30-tak huligana, policija nije stala u zaštitu

Vijesti 18. mar 202321:44 0 komentara
N1

Žana Gauk, novinarka Žurnala za N1 je komentarisala večerašnji napad na aktiviste "BH Povorke ponosa" u Banjaluci rekavši da je među povrijeđenima i novinarka i aktivistkinja Vanja Stokić te da iza ovog nasilja stoji oko 30-tak huligana, a da policija nije stala u zaštitu.

Gauk nam je ispričala da je kolegica Stokić pozvala nakon što je pregledana u Hitnoj pomoći.

“Ispričala mi je kako se sve odvilo. Naime, kolegica Stokić je došla da pozdravi svoje prijatelje iz ‘Povorke ponosa’, međutim, kada je došla ispred prostorija Transparency Internationala, tu su se zaustavila dva policijska automobila i za njima je došlo do 30-tak huligana i odmah su krenuli u napad. Dio aktivista koji je upozoren od policije da se raziđu i da im ne mogu da im garantuju sigurnost, se razbježao,a pojedini su se vratili u prostorije Transparency Internetionala, a huligani su moju kolegicu Stokić uhvatili i njenog prijatelja i aktivistu Ajdina Kambera. Ona je pokušala stati iza građana okupljenih u naselju Mejdan oni su rekli da je ‘njihova’ i zgrabili su je i bacili preko zida. Povrijedila je lakat, ali srećom lakša je povreda. Ajdina su tukli, razbijena mu je flaša o glavu i uspjeli su nekako pobjeći i sjeli u auto i kružiti po naselju ostale aktiviste da im pomognu”, dodala je Gauk.

Dok su tražili aktiviste, kako nam je kazala, naišli su na policijsku patrolu i pitali su da ih zaštite, međutim, to nisu dobili.

“Rekli su im da tuku ljude, ali im je policajac rekao na to da to ‘nije njihova stvar’. Nisu htjeli da im daju imena i prezimena, ali imaju zapisanu tablicu njihovog službenog vouila tako da će policija svakako znati imena kolega koji nisu htjeli da im pomognu i zaštite aktiviste u Banjaluci večeras”, kazala nam je Gauk.

Dodala je da prema nezvaničnim informacijama koje ona ima, samo jedan policijski inspektor je znao današnje kretanje aktivista u Banjaluci.

“Nakon što je skup jutros zabranjen”, istakla je.

Kazala je da su u Banjaluci večeras priređena neprimjerena skandiranja.

“Kako predsjednik RS kaže za jednu Banjaluku, demokratski grad, ovo je zaista mrak. Stojim ispred policijske uprave i rekli su da će zaštititi novinare i da slobodno možemo ući unutra na stadion gdje je utakmica Borca i gdje su bila ova skandiranja, ali ja se zaista ne osjećam sigurno nakon svega ovoga”, poručila je Gauk.

Sramno skandiranje navijača Borca: “Ubij pede*a” (VIDEO)

Podsjetimo, u večernjim satima u Banjaluci je došlo do napada na aktiviste “BH Parade ponosa” u kojem su povrijeđene tri osobe. Napad se desio nakon što je danas njihov skup zabranjen i nije održan.

Iz policije su za N1 rekli da su obaviješteni o ovom događaju te da rade na rasvjetljavanju slučaja, ali nisu komentarisali to da njihove kolege nisu reagovale i stale u zaštitu aktivista.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!