Aktivisti deblokirali deponiju Uborak kod Mostara, traže trajno rješenje

Vijesti 20. nov 202319:33 0 komentara
N1

Grupa aktivista "Jer nas se tiče", napustila je deponiju Uborak, a koju su u subotu blokirali. Traže trajno rješenje, i alarmiraju da je stanje nikad lošije. Iz JP Deponija poručuju da svakodnevno rade na smanjenju eventualne štetnosti, a gradonačelnik da se traži sveobuhvatno rješenje.

Deblokada je samo trenutna odluka, kažu aktivisti. Kako građani i turisti ne bi tokom novogodišnjih praznika gledali mostarske ulice zatrpane otpadom i kako bi izbjegli svakodnevnicu kakvu imaju ljudi koji žive u blizini deponije.

“Pored smrada, muha, pasa lutalica kesa koje lete kad počnu vjetrovi, život je nemoguć. Mi moramo, primorani smo, tu su nam kuće tu živimo. Možda smo malo i navikli. Problem je puno dublji i opasniji. Mi smo nedavno dokazali da je direktor ove deponije pustio procjedne vode na oči svih nas direktno da ide u zemlju. Svi znamo da ispod 500 do 1000 metara postoji vodena pumpa koja crpi iz podzemlja i gura u vodovod. Znači to se pije”, kaže Fuad Hujdur, građanska inicijativa ”JER NAS SE TIČE”

No, to je jedan u nizu problema, kažu aktivisti i dodaju da su ponovo otvorene kasete koje su bile zatvorene cijelu deceniju. Navode i da je trenutna lokacija deponije veoma problematična, jer se nalazi jedan kilometar od rijeke Neretve i samo 50 metara od prve kuće u naselju.

“Studija Uticaj na okoliš iz 2020, prva nakon 60 godina, je pokazala da ova deponija ne može garantovati sigurnost za biljni životinjski svijet i za čovjeka. Pokazala je zagađenost cijelog prostora oko deponije teškim metalima, velike količine arsena kralja otrova, 500 puta veća doza od dozvoljene, a arsen pogubno djeluje na čovjekov organizam, postepeno se unosi taloži i djeluje na zdravlje djeluje na sve organe, izaziva karcinome i druge bolesti”, kaće Omer Hujdur,građanska inicijativa ”JER NAS SE TIČE”.

“Stanje ovdje je katastrofalno. Mogu vam, rješenje je uključivanje grada da se iznađe neka mogućnost, neka druga lokacija evo već 5-6 godina td otga nema ništa. Namjere su veoma loše, trnutno stanje je katastrofalno”, dodaje Edhem Čustović, građanska inicijativa ”JER NAS SE TIČE”

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić navodi da se posljednje tri godine traži rješenje, te da petogodišnji plan prilagođavanja vrlo jasno propisuje smjernice koje će voditi ka zatvaranju deponije i traženju novog rješenja.

“Da li je to drugo rješenje novo deponijsko polje na novom lokalitetu, ili novi koncept, pominjemo često neke spalionice. To rješenje će krenuti od federalnog nivoa prema dolje, u komunikacijin sa ministarstvom okoliša smo na tom tragu, da je se Svjetska banka i sva struka se uključila u rješavanje tog problema. Ono mora biti sveoubhvatno. Neće biti dobro ako svaka lokalna zajednica za sebe bude to rješavala”, rekao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Sa druge strane, prvi čovjek JP Deponije navodi da se aktivno radi na smanjenju eventualnog lošeg uticaja, te da je loptica na višim instancama.

“Mislim da trajno rješenje treba biti u sklopu strategije Federacije BiH, ako ne i cijele države. Otpad je nešto što proizvodimo svi. JP Deponija, ova lokacija deponije ne može biti rješenje samo po sebi. Tako da mislim da je na većim instancama da riješe problem”, kaže Mirhad Grebović, VD direktor JP Deponija Mostar.

Borbu za izmještanje deponije uborak proteklih godina obilježilo je nekoliko protestnih okupljanja, blokade deponije, tužbe i još mnogo toga. Ali trajnog rješenja ni na vidiku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više