Aktivisti i građani privremeno spasili Unu: Ukazuju da je gradnja nelegalna

Vijesti 04. aug 202421:00 0 komentara
N1

Čekaju se rezultati nadležnih inspekcija koji će odrediti sudbinu izvorišta Une i svega onoga što ona, zapravo, predstavlja. Posljedice radova mogle bi da budu nesagledive.

Problemi su već počeli.

„Ostali smo bez vode, upravo, zbog gradnje hidrocentrale. Prekinuli su nam cijev. Popravili smo to i sad imamo vodu, ali pitanje je šta će biti kad dalje krenu kopati“, kazala je mještanka Mira Ćopić.

Bez obzira na inspekcijske rezultate, koje čekaju, mještani i aktivisti sigurni u to da je gradnja nelegalna. Niti postoje dozvole za to, niti su izvršene procjene uticaja na okolinu i ekološku mrežu.

„Da ne govorimo za prekograničnu, jer je to prekogranična rijeka, da je i tu trebala procjena. Ne mogu shvatiti da su institucije rekle da to ne treba“, istakla je Tanja Rastović iz Udruženja UNA.

I tako su hrvatske vlasti zaobišle BiH u konsultacijama za ovaj projekat, što je nedopustivo, jer se ova lokacija nalazi na samo tri km vazdušne linije od BiH. Međutim, priroda ne poznaje administrativne granice, pa će posljedice osjetiti obje države.

Više u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!