Aktivisti traže reakciju ministra zdravstva zbog slučaja djevojčice iz Kaknja

Vijesti 12. nov 202114:57 > 15:00 1 komentar
N1

Hitno formiranje nezavisne komisije ispred Ministarstva zdravstva KS o osnovnim ciljem definisanja činjeničnog stanja, krivične odgovornosti i oduzimanja dozvola za rad zdravstvenim radnicima privatnih zdravstvenih ustanova Halimić i Bejtović po osnovu ugrožavanja stanja i života maloljetne osobe prilikom operativnog zahvata.

Ovo je jedan od zahtjeva koje je manja grupa aktivistva uputila prema resornom kantonalnom ministru. Tačno u 13 sati sa transparentom u rukama pojavili su se ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, poručujući kako građanski aktivizam nije mrtav, da će istrajati dok se cijeli slučaj djevojčice iz Kaknja ne riješi, a građane pozvali na masovnije okupljanje narednog puta.

Alen Alić, 29-godišnji aktivista, koji tvrdi da iza njega ne stoji nikakva organizacija niti politička stranka, u 13 sati, kako je ranije bilo najavljeno na društvenim mrežama, došao je ispred Vlade Kantona Sarajevo noseći transparente i zahtjeve koje je uputio prema ministru zdravstva KS Harisu Vraniću.

Tvrdi, sve radi zbog djevojčice iz Kaknja, koju i ne poznaje, kao i njene roditelje, ali želi poručiti da građanski aktivizam nije mrtav, da se ne može postupati sa građanima kako ko hoće

Ukoliko naši zahtjevi ne budu ispunjeni tražit ćemo omasovljenje ovog skupa i također naravno najaviti nadležnim policijskim organima. U BiH vlada strah od promjena, od aktivizma od represije i duboke države. Mi se moramo ujediniti i biti glas tog djeteta. Zbog toga ćemo biti ovdje svaki dan dok se naši zahtjevi ne ispune.”

Alen dodaje kako nema povjerenja u zdravstveni sistem u BiH, kako je ovaj slučaj dokaz opravdanog nepovjerenja građana BiH. S tim je saglasan i Tarik Alić, 25-godišnjak koji je odlučio podržati Alena

“Rođen sam kao prva generacija poslije rata, dakle ‘95.godine. Približavaju se godine kada i sam planiram potomstvo i ovo pitanje se tiče svih nas koji planiramo porodicu u ovoj zemlji. Smatram da bi zdravstvene ustanove trebale biti sigurna mjesta ukoliko imamo neki problem, a ne da nam stvaraju probleme.”

Tarik dodaje da bi građani morali glasnije podići svoj glas protiv svih stvari koje ne funkcioniraju u ovoj zemlji. Među zahtjevima koje su aktivisti uputili prema ministarstvu zdravstva je i pokretanje zakonskih procedura u cilju izmjena i unaprijeđenja zakonskih odredbi poslovanja privatnih klinika za pružanje zdravstvenih usluga na području KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare