Alarmantno pismo 44 vodeća svjetskih klimatologa: Golfska struja je pred kolapsom, posljedice će biti razorne!

Vijesti 24. okt 202412:00 0 komentara
golfske_struja_usporava
Golfska struja usporava

Takva promjena cirkulacije oceana imala bi razorne i nepovratne posljedice posebno za nordijske zemlje, ali i za druge dijelove svijeta.

Čak 44 vodeća svjetska klimatologa pozvala su čelnike nordijskih zemalja da se hitno pozabave, kako se sada čini, neizbježnim kolapsom Atlantskih struja što će imati razoran učinak na klimu.

U otvorenom pismu objavljenom u ponedjeljak, 21. listopada, klimatolog sa Sveučilišta Pennsylvania Michael Mann i drugi eminentni znanstvenici rekli su da su rizici od slabljenja cirkulacije morskih struja u Atlantiku uvelike podcijenjeni i zahtijevaju hitnu akciju, piše Live Science.

Struje o kojima je riječ, zajedno tvore Atlantsku meridionalnu preokretnu cirkulaciju (Atlantic Meridional Turning Circulation – AMOC), koja uključuje i Golfsku struju te zagrijava sjevernu hemisferu.

Istraživanja pokazuju da AMOC usporava i da bi se zbog globalnog zagrijavanja uskoro mogao zaustaviti, što bi izazvalo klimatski kaos na Zemlji.

‘Takva promjena cirkulacije oceana imala bi razorne i nepovratne posljedice posebno za nordijske zemlje, ali i za druge dijelove svijeta‘, napisali su znanstvenici u pismu.

U Nordijske zemlje spadaju Danska, Island, Norveška, Finska i Švedska.

Kolaps AMOC-a doveo bi do velikog zahlađenja i ekstremnih vremenskih prilika u nordijskim zemljama. To bi povećalo i produbilo neobičnu ‘hladnu mrlju‘ koja se već razvila na istočnom dijelu sjevernog Atlantika kad su strujanja koja prenose toplinu usporila. Kolaps oceanskih struja po svoj bi prilici mogao ubrzati i pogoršati klimatske probleme diljem sjeverne hemisfere, što će izazvati velike probleme u poljoprivredi u sjeverozapadnoj Europi, upozoravaju znanstvenici.

No posljedice bi osjetile i druge regije. Kad bi se AMOC posve zaustavio, tropski monsunski sustavi bi se pomaknuli prema jugu, što bi imalo katastrofalne posljedice za poljoprivredu i ekosustave.

golfska_struja

Zaustavljene oceanske struje također bi mogle dodatno povisiti razinu mora duž američke atlantske obale što bi imalo nesagledive posljedice na tamošnje morske sustave i ribarstvo.

Ukoliko se hitno nešto ne poduzme, AMOC bi se mogao urušiti u sljedećih nekoliko desetljeća, iako je vrlo teško točno predvidjeti vremenske okvire takvog događaja.

Najnovije izvješće Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) navodi da se čini kako se Atlantska meridionalna preokretna cirkulacija ‘neće naglo urušiti prije 2100. godine‘, ali znanstvenici upozoravaju da bi se to ipak moglo dogoditi puno ranije.

Procjena IPCC-a, kažu klimatolozi, nije samo neprecizna, nego je i zabrinjavajuća.

‘Svrha ovog pisma je skrenuti pozornost na činjenicu da to ‘srednje uvjerenje‘ da se AMOC neće urušiti, nipošto ne umiruje nego ostavlja otvorenom mogućnost kolapsa AMOC-a tijekom ovog stoljeća‘, napisali su znanstvenici.

‘S obzirom na to da bi ishod takvog događaja bio katastrofalan i utjecao na cijeli svijet u nadolazećim stoljećima, vjerujemo da je potrebno učiniti više kako bi se ovaj rizik sveo na minimum.‘

Znanstvenici su otvoreno pismo uputili Nordijskom vijeću ministara, međuvladinom forumu zaduženom za promicanje suradnje među nordijskim zemljama. Pozvali su političare da ozbiljno razmotre rizike koje predstavlja kolaps AMOC-a i da pojačaju pritisak na međunarodne partnere da ostanu blizu ciljeva Pariškog sporazuma iz 2015., koji ima za cilj zadržati porast prosječne globalne temperature na 1,5 stupnjeva Celzija iznad predindustrijske razine.

Pridružite nam se na našem oficijelnom WhatsApp kanalu klikom na ovaj link.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!