Alić u Dobrovoljačkoj: Ne vjerujem da će iko odgovarati za otmicu Izetbegovića

Vijesti 03. maj 202310:39 0 komentara
F.Z./N1

Danas se navršava 31 godina od napada na kolonu JNA u sarajevskoj ulici Dobrovoljačka povodom kojeg događaja su se Zelene beretke okupile u Sarajevu kako bi odale počast poginulim saborcima.

Vahid Alić, predsjednik Udruženja “Zelene beretke” opštine Stari Grad Sarajevo, okupljenim je kazao da su danas tu smo da odaju poštovanje prema svim onim koji su dali najviše za BiH i ugradili su svoje živote u njene temelje.

“Drugog maja JNA je otvoreno stala na stranu agresora. Iako su mnogi Bosanci i Hercegovci vjerovali u bratstvo jedinstvo, ona je pokazala svoje drugo lice. Drugog maja, potpomognuta srpskim dobrovoljcima izvršila je žestok napad na institucije BiH. Granatiran je grad s okolnih brda da bi oklopnim transporterima krenuli na zgradu Predsjedništva. Paralelno s tim, napadnuta je pošta, zapaljeno je preko 40.000 pretplatničkih brojeva kako bi se prekinula komunikacija sa svijetom. Gađana je televizija, repetitori i sve ono što predstavlja institucije države“, kazao je Alić.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Osvrnuo se i na ponovno pokretanje procesa pred Sudom BiH u slučaju “Dobrovoljačka”.

“Ponovo otvaraju slučaj Dobrovoljačka. Vidjeli smo najnovija svjedočenja gdje je svjedočio Danilo koji je potvrdio da je gađao elektroprivredu, džamiju i druge objekte. U tim dejstvima poginula su naša dva sugrađanina. Naše Tužilaštvo nije pokrenulo nikada proces protiv onih koji su ubili naše građane. Nećemo dozvoliti da nas izjednačavaju s agresorom”, istaknuo je.

Izjava generala Milutina Kukunjca

Mišljenja je i da neće niko odgovarati za otmicu predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića, upravo jer je prošlo puno vremena.

“Vidite, danas nema ovdje puno političkih čimbenika i sljedbenika. Onih za koje smo se borili i dali im vlast. Umjesto da se nalaze danas ovdje gdje je razmijenjen predsjednik, njih nema”, dodao je Alić.

Prodložio je i da se u nekom budućem vremenu u Dobrovoljačkoj postavi izjava generala Milutina Kukanjca.

“On jasno i glasno kaže da je u tom dijelu te ulice poginulo šest pripadnika Jugoslovenske narodne armije i naravno da oni nisu ispoštovali dogovor o razmjeni gdje su trebali izaći potpuno nenaoružani sa ličnom opremom, a oni su izašli naoružani do zuba, gdje su izazvali incident pucanjem po građanima i braniocima koji su stajali u nizu prema Skenderiji”, podsjetio je Alić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!