Aliyev se zahvalio BiH na bratstvu: Najavio investicije, trgovinsku razmjenu…

Vijesti 13. apr 202313:49 0 komentara
F.Z./N1

Predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Aliyev boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, a na poziv predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović koji mu je uputila tokom 10. Global Baku foruma. Aliyev je zahvalio BiH na poziciji prijateljstva i bratstva prema njima, pogotovo u situaciji kada su obnavljali svoj teritorijalni integritet. Najavio je i proširenje saradnje te želju Azerbejdžana da investira u Bosnu i Hercegovinu.

“Imamo dobru historijsku saradnju. Uspostavili smo dobre političke konsultacije, imamo brojne susrete tokom godina koji su podigli našu saradnju. Podržavamo jedni druge i to je vidljivo i danas. Naravno, kada govorim o pitanjima teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nepovredivosti granica, Azebrejdžana tokom armenske okupacije, pozicija vaše zemlje bila je od krucijalne važnosti za nas. Prije dvije i po godine, Azerbejdžan je obnovio svoj teritorijalni integritet. BiH je istupila naprijed s jasnim stavom i podržala naše napore. Želim se zahvaliti vašoj zemlji na poziciji prijateljstva i bratstva prema nama”, rekao je Aliyev.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Istakao je i kako Azerbejdžan u potpunosti podržava BiH i njene interese te njen teritorijalni integritet, suverenitet i nepovredivost granica. Naveo je kako su današnjom Ddeklaracijom o strateškom partnerstvu identificirali puteve saradnje te istakao kako su zainteresovani za ekonomsku saradnju. Zbog toga će, naveo je, biti formirana zajednička ekonomska komisija dvije zemlje kao i ad hoc grupa koja će poduzeti konkretne mjere i korake za projekte.

“Uvjeren sam da ćemo se nastaviti kretati naprijed kao istinski strateški partneri”, dodao je.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Planirano je povećane trgovinske razmjene, investicijski projekti prije svega u polju energetike, prometa i transporta, ali opskrba prirodnim gasom.

“Povezivanje južnog Kakvaza i Balkana od velike je važnosti za Azerbejdžan”, rekao je predsjednik Azerbejdžana.

Cvijanović: Azerbejdžan je oduvijek prijatelj BiH, sad još više jačamo saradnju

Na kraju je kazao kako postoji prostora i za interkulturalnu saradnju jer su obje zemlje multietničke zbog čega su pune bogatstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!