Almasa je u genocidu izgubila brata i amidže: Mnogo će nam značiti ako će se cijeli svijet jedan dan u godini sjećati žrtava

Vijesti 23. maj 202416:18 0 komentara
N1

Almasa Salihović glasnogovornica je Memorijalnog centra Potočari. U genocidu u Srebrenici ostala je bez brata i trojice amidža. Poručuje kako se nada da će se u cijelom svijetu Rezolucijom o genocidu u Srebrenici ostvariti sasvim novi edukativni zamah o onome što se desilo u ljeto 1995. godine.

U razgovoru za N1 Almasa naglašava kako će, ukoliko se 11. juli na globalnom nivou bude obilježavao kao dan sjećanja, za preživjele značiti mnogo.

“To će značiti da će stanovnici mnogih zemalja naučitit više o genocidu u Srebrenici. Iako mi ovdje mnogo govorimo o tome, ne mora značiti da ljudi u svijetu znaju nešto više od nekoliko činjenica koje se mogu naći online. To nam u pravnom smislu neće značiti, ali će u edukativnom smislu značiti mnogo. Nažalost, ovo neće promijentii da će neki negirati genocid kako su naučili, ali se nadamo da će javno mnijenje koje je pratilo negatore genocida, da će se promijenti njihova svijest jer će se cijeli svijet jedan dan u godini sjećati žrtava genocida u Srebrenici”, naglasila je ekipi N1.

Zato, dodala je, danas se nada isključivo pozitivnom ishodu zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Sve one izjave pojedinih zvaničnika iz RS koje su pratile cijeli proces u posljednje vrijeme, preživjele žrtve genocida ne iznenađuje.

“Nije prvi put da predsjednik RS najavljuje mirni razlaz i to da mi kao bošnjački narod ovom rezolucijom pokušavamo ‘njihovu nerođenu djecu nazvati genocidnom’. Mi više ne znamo ni koju terminologiju da koristimo da naglasimo da to nije tačno. Bilo šta što mi zagovaramo u Memorijalnom centru apsolutno ni u jednom trenutku ne navodi da je neko genocidni narod. To su počinioci koji su presuđeni ratni zločinci. Mi samo želimo da ovaj genocid svima bude lekcija, da se ne desi ponovo bilo kome”, naglasila je.

Sve informacije pratite u našem LIVE BLOGU.  Sjednicu pratite OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!