Amanpour nakon uručenja priznanja: Sarajevo je kao feniks primjer za svakoga

Vijesti 12. aug 202313:35 1 komentar
F.Z./N1

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić uručila je danas CNN-ovoj ratnoj reporterki Christiane Amanpour priznanje "Počasni građanin Sarajeva". Emocije su bile jake. Amanpour je za N1 izjavila kako joj je to velika časti te da je Sarajevo kao grad primjer za svakoga jer se kao feniks digao iz pepela.

“Takva je čast biti ovdje, prije svega u Vijećnici i biblioteci koja je, kada sam ja ovdje bila prije 30 godina, bila uništena, napadnuta. Simbol onoga koliko neprijatelj nije mario za kulturno naslijeđe, neprijatelj koji je pokušao da ga izbriše. Činjenica da je se podigla ovako, činjenica da je Sarajevo tako živ grad je, prije svega, velika radost za mene, a potom i lekcija za sve narode u ovom regionu. Ustvari, svugdje gdje nacionalizam, populizam i nasilna politička neslaganja pokušavaju uništiti legitimni ljudski građanski kulturni i religijski prostor. Činjenica da se Sarajevo oduprijelo i postalo takav fenkis iz pepela je primjer za svakoga. Posebni sada gdje je rat ovdje u komšiluku. Rusija je kreirala nelegalni rat protiv slobodne i demokratske zemlje Ukrajine zbog istih razloga zbog kojih je i srbijanska vlada sa bosanskim Srbima sprovela ovdje. Ovo je lekcija koja će poslužiti da priče moraju vidjeti svjetlo dana kako se ne bi ponovilo”, kazala je Amanpour za N1.

Karić: Amanpour je zvanično u potpunosti naša Sarajka

Gradonačelnica Karić kazala je kako je veoma ponosna što Amanpour izdovjila vrijeme i došla u gradsku kuću Sarajeva.

“Sarajevo ima prijatelje širom svijeta, posebno su nam dragi i važni oni koji su bili uz nas kada je bilo najteže. Amanpour je jedna od njih. Danas sam imala tu čast da joj uručim priznanje grada Sarajevo. Ona je počasni građanin Sarajeva i to priznanje je dobila 2000. i do sada nismo imali priliku da joj lično uručimo. Od danas zvanično možemo reći da je Amanpour u potpunosti naša Sarajka”, kazala je Karić za N1.

Karić uručila Amanpour priznanje “Počasni građanin Sarajeva” (FOTO)

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare