Ambasada SAD-a: Glavni krivac za zastoj u EU integracijama bit će Milorad Dodik

Vijesti 15. feb 202410:07 0 komentara
FENA

“Milorad Dodik tvrdi da je ‘spreman za EU’, ali njegov ‘zagrljaj’ sa Vladimirom Putinom i brutalnom ruskom invazijom na Ukrajinu, njegova antidejtonska retorika i djelovanje, te napadi na institucije na državnom nivou neophodne za navigaciju na putu Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama pobijaju tu tvrdnju”, navodi se u reagovanju ambasade SAD-a na nedavne istupe predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Iz Ambasade navode kako integracija Bosne i Hercegovine u euroatlantske institucije zahtijeva kolektivne napore svih političkih aktera.

“Umjesto da se u dobroj vjeri uključi u pregovore sa svojim koalicionim vladajućim partnerima, gospodin Dodik nastavlja da prakticira politiku blokade i ucjene dok nastoji okriviti druge za nedostatak napretka”, kaže se u objavi Ambasade na društvenoj mreži X.

Dalje navode da su sslovi 1+3 koje je postavila Europska unija jasni i lako razumljivi.

“Standardi potrebni za njihovo ispunjavanje su jednostavni. Pitanje za gospodina Dodika je da li je spreman da uradi posao neophodan za ispunjavanje ovih uslova, posao koji je mogao i trebao biti završen mjesecima ranije. Do sada je odgovor na to pitanje bio ‘ne’”, istakli su iz Ambasade SAD-a.

Na kraju dodaju kako Dodikovi ultimatumi ne predstavljaju angažman u dobroj vjeri sa njegovim koalicionim partnerima i ne odražavaju istinsku posvećenost EU.

Ističu kako je glavna prepreka europskoj budućnosti BiH upravo Milorad Dodik i njegova “destruktivna politika”.

“On sada želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, ali ako BiH ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno je na kome će biti krivica: na gospodinu Dodiku”,  zaključili su iz Ambasade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!