Ambasada SAD-a o Kravici: Zabrana ne mijenja činjenicu da se tu dogodio genocid

Vijesti 13. jul 202215:31 > 15:33 3 komentara
N1

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država reagirala je danas na odluku načelnika Opštine Bratunac da zabrani porodicama stradalih Bošnjaka polaganje cvijeća pred zemljoradničku zadrugu Kravica, na mjestu gdje je u jednom danu ubijeno preko 1,300 Bošnjaka.

Današnja odluka gradonačelnika Rankića ne mijenja temeljnu činjenicu da se u i oko Srebrenice desio genocid u julu 1995. godine, uključujući i Kravicu, niti to na bilo koji način odaje počast srpskim civilima koji su stradali u regiji, ali zato onemogućuje izglede za pomirenje koje je neophodno svim ljudima u BiH kako bi živjeli miran i prosperitetan život kakav zaslužuju”, poručili su iz američke ambasade, naglašavajući da su “užasnuti” odlukom prvog čovjeka Bratunca.

Istaknuto je kako bosanskohercegovaački lideri na svim nivouima imaju “duboku odgovornost” da odaju počast svim civilnim žrtvama, što uključuje dopuštanje grupama žrtava u BiH – bilo bošnjačkim, hrvatskim ili srpskim – da pristupe mjestima stradanja i da odaju spomen na svoje voljene.

Ovo je bitno kako za odavanje počasti izgubljenim članovima obitelji tako i za narode u BiH da zacijele rane i krenu naprijed, navodi se u saopštenju i dodaje kako je “pristojna stvar” omogućiti im pristup.

Podsjećamo, Majke Srebrenice danas su došle su pred zemljoradničku zadrugu Kravica gdje im nije dozvoljeno da polože cvijeće na mjesto stradanja.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa kazala je da je na ovom lokalitetu ubijen i njen sin.

“Ovdje je ubijeno 1316 osoba ko ne vjeruje ima spisak kod nas koji smo dobili iz Tužilaštva iz Haaga. Ovdje je ubijen moj sin gdje sam našla jednu kost, danas ovu grobnicu na Budakovu i Jadru gdje smo obišli. Ubili su za jedan dan 1316 života”, pojasnila je Subašić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare