Ambasada SAD-a organizovala obuku za vatrogasce iz cijele BiH

Vijesti 17. nov 202214:19 0 komentara
N1

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini organizovala je obuku za vatrogasce iz cijele države. Tokom četiri dana obuke, bh. vatrogasci učili su kako strateški odgovoriti na šumske požare, kako bi ostavili što manje posljedice na lokalne zajednice.

Veliki požari zahtijevaju primjenu naprednijih tehnika uz potrebu planiranja i strategije suzbijanja istih, zbog čega se javila potreba za obukom ovakvog tipa.

Vatrogasci iz Bosne i Hercegovine imali su priliku slušati pet stručnjaka američke Šumarske službe, koji su podijelili svoja znanja i iskustva iz područja upravljanja i gašenja šumskih požara.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Tokom obuke, učesnici su saznali više o ponašanju požara, taktikama, te koordinaciji. Kroz timski rad, vatrogasci iz Bosne i Hercegovine objasnili su na koji način bi suzbili i stavili pod kontrolu požare.

Klimatske promjene utjecale su na učestalost šumskih požara u cijeloj Evropi, kao i u Bosni i Hercegovini. Očekivanja su da će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti, zbog čega je neophodna obuka i usavršavanje vatrogasaca. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!