Ambasada SAD-a se opet obratila vlastima u RS: Politički moćnici vode entitet kao porodični posao, šta je sa građanima?

Vijesti 26. jul 202416:06 2 komentara
F.Z./N1

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se još jednom u seriji objava naslovljenih 'gdje je novac?', a kojima se obraća vlastima u Republici Srpskoj.

Sankcionisani pojedinci i politički moćnici vode RS kao porodični posao od kojeg profitiraju porodice i prijatelji. Što je s potrebama građana RS?”, pitali su iz američke ambasade.

U kratkom videu objavljenom na službenom X nalogu Američke ambasade podsjeća se na ranije objavljene dokumente, koji se odnose na aktivnosti porodice predsjednika RS Milorada Dodika i kompanija koje su omogućile Dodikove aktivnosti i prikrivene tokove prihoda, a što je dovelo do sankcija Američke administracije.

Podsjećamo, u oktobru 2023., Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD na listu je uvrstio dvije osobe i četiri kompanije koje čine jezgru mreže podrške posebno označenog državljanina i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Pripadnici ove mreže, među kojima su Dodikova punoljetna djeca, omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog djelovanja u bosanskohercegovačkom entitetu RS, što mu omogućava da izvlači javna sredstva iz RS s ciljem sopstvenog bogaćenja i bogaćenja njegove porodice na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji, saopšteno je tada iz Ambasade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare