Ambasada SAD-a upozorila VSTV: Duboko smo zabrinuti zbog promjena u Poslovniku

Vijesti 30. jan 202411:52 0 komentara
F.Z./N1

"Duboko smo zabrinuti zbog promjena u Poslovniku VSTV-a koje su usvojene sedamnaestog januara. Izmjene u članu 4 kojim se uređuje način uključivanja etničke i rodne ravnoteže u proces odabira na pozicije u VSTV predstavljaju veliki korak unazad. Sistem nasumičnog žrijebanja iz člana 4 obezbjeđivao je važan element nepristrasnosti u procesu odabira", navodi se u današnjem saopštenju Američke ambasade u Sarajevu o sistemu kojeg je VSTV usvojio umjesto žrijebanja.

Taj sistem, naveli su iz Ambasade, otvara prostor za diskriminaciju, uključujući diskriminaciju putem zamrzavanja sadašnje etničke i rodne ravnoteže u Vijeću. Time se, naveli su, garantuje da se sadašnji članovi mogu prijaviti za drugi mandat i umanjiti šanse za izbor kandidata koji ne zadovoljavaju fiksne etničke i rodne uslove koji idu u prilog sadašnjim članovima VSTV.

“Američka ambasada u Bosni i Hercegovini, kao dugogodišnji partner vlasti BiH u procesu reforme pravosuđa, pridružuje se partnerima iz međunarodne zajednice i upozorava VSTV da bi ove izmjene mogle povećati mogućnost koruptivnog djelovanja i stvoriti utisak da članovi VSTV manipulišu procedurama zarad ličnih interesa. Nesretna je okolnost da u periodu kada se od VSTV očekuje da provodi reforme i poveća integritet pravosuđa te pomogne vraćanju povjerenja javnosti, neki članovi VSTV donose odluke koje još više utiču na formiranje negativnih percepcija javnosti o VSTV i pravosuđu u širem kontekstu”, naglasili su.

Američka ambasada zbog toga poziva VSTV da preinači ovu odluku, dodajući da odaju priznanje manjem broju članova VSTV na čelu sa predsjednikom Lagumdžijom koji su radili na jačanju integriteta pravosuđa u skladu sa međunarodnim standardima tako što su glasali protiv ove pogrešne odluke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!