Ambasada SAD o ratnom zločincu Kordiću: Kod njega nema kajanja

Vijesti 12. jun 202321:03 2 komentara
FENA

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini uputila je oštru poruku povodom nedavno objavljenog video snimak Darija Kordića, osuđenog ratnog zločinca, koji sadrži gnusne poruke u vezi sa zločinima za koje ga je osudio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

“Najoštrije osuđujemo užasnu izjavu osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića. Njegova spremnost da ponovi svoje gnusne postupke pokazuje da nema kajanja za zločine koje je počinio. S obzirom na ozbiljnost njegovih komentara, nadležne institucije moraju reagirati”, saopćili su iz Ambasade u objavi na Twitteru.

Podsjetimo, na sramotne izjave Kordića pristigle su mnogobrojne reakcije. Reagirao je i visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt.

“Činjenica da je neka osuđena osoba izdržala kaznu za počinjeni ratni zločin ne znači da je zločin nestao. Ta osoba je i dalje ratni zločinac. Kajanje, žaljenje i oprost su ono što bi trebala tražiti. Ovi komentari Darija Kordića bi se mogli shvatiti kao veličanje i glorifikacija njegovih djela. Veličanje ratnih zločina kažnjivo je zakonom. Pozivam Tužilaštvo da otvori istragu u ovom predmetu, a mora se provjeriti i postoje li određene posljedice u pogledu presude MKSJ-a u slučaju Kordić”, izjavio je visoki predstavnik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare