Ambasada SAD pozdravila odluku Schmidta i uputila oštru poruku bh. liderima

Vijesti 07. jun 202216:20 1 komentar
FENA

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini pozdravila je odluku Visokog predstavnika Christiana Schmidta da "zaštiti bh. demokratiju osiguravajući Centralnoj izbornoj komisiji sva potrebna sredstva za održavanje Općih izbora 2. oktobra".

Pozdravili su i amandmane Visokog predstavnika na Zakon o finansiranju institucija u BiH i Izbornom zakonu.

“Ovo će pomoći da finansiranje izbora ne bude talac nedobronamjernih političkih aktera. Žalosno je da su neodgovorni lideri odlučili nepoštivati temeljna prava građana BiH u ovoj demokratiji, koristeći izbore kao političko cjenkanje. Periodični, slobodni i pošteni izbori garancija su Daytona i temeljno pravo zagarantovani su Ustavom BiH. Međunarodna zajednica će nastaviti koristiti alate koji su joj na raspolaganju kako bi zaštitila integritet i funkcionalnost i Daytonskih i institucija BiH. Politički lideri koji prijete i jednom i drugom, moraju odgovarati”, naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

Podsjetimo, Schmidt je danas donio odluku da se odmah moraju osigurati ta sredstva i upotrijebio bonske ovlasti, tačnije, nametnuo Odluku o finansiranju izbora koji će se održati 2. oktobra ove godine. Ovo je izazvalo burne reakcije u Republici Srpskoj.

Reakcije iz RS: “SNSD je vaskrsnuo visokog predstavnika u BiH”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare