Ambasada SAD žestoko kritizirala SDA zbog blokade Doma naroda BiH: Rade suprotno od onog što pričaju

Vijesti 09. okt 202411:20 0 komentara
Ambasada SAD-a u BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se putem svog zvaničnog Twitter naloga i žestoko kritizirala SDA zbog blokade Doma naroda BiH.

Razočaravajuće je što je bošnjački klub Doma naroda BiH, predvođen Strankom demokratske akcije (SDA), ponovo odlučio da blokira rad ovog zakonodavnog doma“, navodi se u objavi američke ambasade na platformi X.

Navodi se da je “ovakvo ponašanje u suprotnosti sa tvrdnjama SDA da podržava jake i funkcionalne državne institucije BiH“, te da to “odražava destruktivno ponašanje drugih etnonacionalističkih stranaka koje su SDA i njeni partneri u bošnjačkom klubu HoP-a osuđivali u prošlosti”.

Ambasada ističe da svi konstitutivni narodi u BiH imaju pravo da koriste zaštitu koja im je predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao što je veto vitalnog nacionalnog interesa. Međutim, navodi da “to nije ono što se jučer nije dogodilo”.

Umjesto toga, bošnjački klub jednostavno je odbio da se pojavi na poslu“, navodi se.

Bosna i Hercegovina ima jedinstvenu priliku za napredak ka evropskim integracijama, nešto što građani BiH žele i zaslužuju. To zahtijeva da se izabrani zvaničnici zemlje iz svih njenih konstitutivnih naroda pojave, rade svoj posao i rade na stvaranju bolje budućnosti za sve građane“, dodaje se u objavi ambasade na kraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!