Ambasador Njemačke u BiH predao akreditive Džaferoviću

Vijesti 10. okt 202211:34 0 komentara
N1/F.Z.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Njemačke Thomasa Fitschena.

Riječ je o ambasadoru za kojeg je bila sazvana i posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) kada je odbačen veto Milorada Dodika (SNSD), člana Predsjedništva BiH o davanju agremana ambasadoru SR Njemačke u BiH Thomasa Fitschenu.

N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.

Naime, tada je NSRS “preuzela” ulogu države s obzirom na to da entitet ne može davati agremane već to čini državno Predsjedništvo. Milorad Dodik je povukao vitalni nacionalni interes na ovu odluku, navodeći kao razlog da je “veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske“.

Nakon što je on odbačen Dodikov veto, Narodna skupština ponovo je na sebe “preuzela” državne nadležnosti navodeći u zaključku kako “daje agreman” njemačkom ambasadoru. Tim glasanjem u NSRS-u nije osporena Odluka Predsjedništva BiH donesena 2. septembra i ona nastavlja biti važeća.

A tog 2. septembra članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su dali agreman ambasadoru dok je Dodik bio protiv.

Načelniku Odjela za diplomatski protokol Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mirsadu Bešiću, 28. septembra 2022. godine, kopije akreditivnih pisama uručio je novoimenovani ambasador Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Thomas Fitschen.

Uprkos Dodikovom protivljenju novi ambasador Njemačke u BiH predao akreditive

Prije imenovanja za ambasadora u Bosni i Hercegovini, Fitschen je bio ambasador Njemačke u Austriji, a ranije je službovao pri Misiji Ujedinjenih nacija, u Ambasadi u Manili, Misiji UN-a u Ženevi.

Radio je i pri multilateralnim organizacijama, a specijalnosti su mu borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, te vladavina zakona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!