Ambasador Vranješ pozvao na raspisivanje referendum o suđenju Dodiku

Vijesti 11. okt 202415:18 1 komentar
Tanjug

Ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je da je što prije potrebno raspisati referendum u bh. entitetu Republika Srpska na kojem bi se građani izjasnili da li treba da se vodi proces protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika pred Sudom BiH i da li bi građani prihvatili presudu u tom procesu.

“Na taj način građani treba da obavežu sve nosioce vlasti kako da postupaju u slučaju ovakvih presuda. Moramo da napravimo odbrambeni mehanizam, jer je ovaj koncept usmjeren na rušenje autonomije Republike Srpske“, zaključio je Vranješ za RTRS.

Prema njegovim riječima, „u trenutku, kada se RS suočava sa brojnim udarima i izazovima, ključno je jedinstvo“. On je istakao da je apsurdno suđenje Dodiku i vršiocu dužnosti Službenog glasnika RS-a Miloša Lukiću, koji su optuženi za krivično djelo neizvršavanja odluka visokog predstavnika, kao i samo postojanje Suda i Tužilaštva BiH, za koje je naveo da rade protiv ovog bh. entiteta.

Vranješ je naveo da Sud i Tužilaštvo BiH nisu “dejtonska i ustavna kategorija”, već da su nametnuti odlukom visokog predstavnika.

„Nepostojeći Sud, na bazi optužnice nepostojećeg tužilaštva i optužnice sudi predsjedniku RS-a na bazi nepostojećeg krivičnog djela, koje je nametnuo nepostojeći visoki predstavnik“, kazao je on.

Ocijenio je da se procesom protiv Dodiku uskraćuje pravo na političko djelovanje i da se „obračunavaju sa nosicima vlasti iz reda srpskog naroda na teritoriji BiH“.

„Imamo potpuni apsurd kada je riječ o procesu i vidimo da nikakav racionalni, pravni mehanizam ne može to da objasni. Dodik je pristao na sve ovo kako bi upravo sav ovaj apsurd raskrinkao“, rekao je Vranješ.

Prema njegovim riječima, iza procesa stoji i dio međunarodne zajednice, posebno Ambasada SAD-a, koja, kako je ocijenio, tretira Bosnu i Hercegovinu kao svoju koloniju.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare