Ambasadori i konzuli iz RS podržali Dodika, oglasio se ministar Konaković

Vijesti 13. aug 202317:04 0 komentara
F.Z./N1

Ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda uputili su otvoreno pismo podrške predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, nakon što je protiv njega podignuta optužnica za neprovođenje odluka visokog predstavnika.

Šesnaest ambasadora i konzula kažu da je da je optužnica posljedica pravnog nasilja, kako su ga nazvali, lažnog visokog predstavnika.

“Ovdje više ne govorimo samo o kršenju Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i njenom članu 41 o nemiješanju u unutrašnja pitanja države prijema, nego govorimo o širem uzurpiranju institucija i usmjeravanju istih na urušavanje političkog sistema BiH”, između ostalog navode u pismu.

Dodaju kako na isti način posmatraju i, kako tvrde, zlonamjerne sankcije Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije protiv zvaničnika iz tog bh. entiteta. U pismu su se izjasnili i za odlazak stranih sudija iz Bosne i Hercegovine te zatvaranje OHR-a.

Oglasio se Elmedin Konaković

Nakon ovog pisma oglasio se ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković.

On je na Facebooku napisao:

“Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine će u punom kapacitetu zaštiti institucije naše zemlje na međunarodnoj sceni i na ispravan način informisati o procesima koji se dešavaju. Radili smo naporno i u kratkom roku vratili u fokus donosilaca važnih odluka našu domovinu i dešavanja u njoj. Ne postoji pojedinac, ambasador, konzul, uposlenik u DKP mreži koji može narušiti naš koncept djelovanja i umanjiti snagu istine koju svakodnevno promičemo u direktnoj komunikaciji. Ministarstvu vanjskih poslova se u međunarodnim krugovima opet vjeruje, naši stavovi i poruke dolaze vrlo brzo do onih koji odlučuju. Ambasadorima, konzulima i uposlenicima u DKP mreži poručujem da svoju energiju ulože u procese koji će ljudima u BiH poboljšati uslove života, dovesti investitore i turiste, promovisati vrijednosti i prilike u našoj domovini.
Takav će koncept zadržati ljude u našoj zemlji, u svim njenim dijelovima. Sve drugo je gubljenje vremena i energije jer MVP neće dozvoliti neistine o našoj zemlji na međunarodnoj sceni, naveo je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!