Ambasadorica Smajić apeluje da se bh. građani optuženi u Srbiji brane sa slobode

Vijesti 05. apr 202216:32 > 20:23 0 komentara
Ministarstvo pravde Srbije

Ambasadorica BiH u Srbiji Aida Smajić danas se u Beogradu sastala sa ministricom pravde Republike Srbije Majom Popović. Tema razgovorara ambasadorici i ministrice bili su sudski procesi koji se trenutno vode protiv državljana BiH Huseina Mujanovića i Osmana Osmanovića.

“Kao konkretan odgovor na mejlove članova porodica, gospođe Mirsade Mujanović, supruge Huseina Mujanovića kojem će 14. aprila 2022. godine biti održano ročište u apelacionom postupku i na mejl kćerke Osmana Osmanovića Anese Osmanović, koje su na nekoliko adresa u BiH tražile pomoć u konačnom rješavanju slučajeva svojih muževa i očeva, danas sam se sastala sa ministricom pravde Popović.” saopštila je ambasadorica Smajić.

“Još jednom insistirala sam na poštovanju Protokola o saradnji koji je potpisan između tužilaštava BiH i Srbije u predmetima ratnih zločina, zatražila da se sa nivoa Ministarstva pravde Srbije u skladu sa nadležnostima učine dodatni koraci i maksimalni napori kako bi se naši državljani branili sa slobode, ili da im se služenje izrečenih zatvorskih kazni prebaci u Bosnu i Hercegovinu.” kazala je Smajić.

Put ka boljim odnosima dvije zemlje

Ambasadorica je dodala da bi pozitivnim okončanjem ovih postupaka za naše državljane pred sudovima u Srbiji, odnosno ustupanjem predmeta na bilo koji način Bosni i Hercegovini, Srbija bi pokazala i potvrdila da je istinski spremna da se odnosi naše dvije susjedne zemlje unaprijeđuju, te da je u ovakvim slučajevima saradnje u procesuiranju ratnih zločina neophodno poštovati potpisane protokole i dogovore.

Jedan od preduslova za dobru regionalnu saradnju i put ka EU, je i uzajamna podrška i pomoć i uovom segmentu rada i djelovanja. Izrazila sam uvjerenje da će od strane ministrice pravde Maje Popović biti učinjen maksimalan napor da se politički motivirani progoni državljana BiH i sudski procesi protiv državljana BiH u Srbiji okončaju i da se unaprijeđenje i razvoj bilateralnih odnosa dvije susjedne zemlje nastavi uz obostrano uvažavanje.” saopštila je ambasadorica.

“Vjerujem da će i drugi državni organi u Bosni i Hercegovini učiniti sve što je u njihovoj moći, prije svega intenzivirajući susrete sa svojim kolegama u Srbiji kako bi ishodili pozitivno konačno razrješenje slučajeva Mujanović i Osmanović.” kazala je ambasadorica Smajić.

Zajedno sa ambasadoricom Smajić današnjem sastanku prisustvovao je i Miroslav Kojić savjetnik za konzularna pitanja u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Beogradu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!