Američka ambasada pita vlast u RS: “Zašto rizikujete budućnost građana izbjegavanjem sankcija u korist malobrojnih”

Vijesti 31. jul 202415:59 2 komentara
F.Z./N1 (američki ambasador Michael Murphy)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini nastavlja svoje kritike i upite prema vladajućim u Republici Srpskoj.

“Gdje je novac?”, pitanje je koje se već nekoliko dana provlači u objavama na društvenoj mreži “X” koje  Američka ambasada adresira na vlast bh. entiteta RS.

Navedena misija Investiciono-razvojne banke RS uključuje pomoć porodicama RS pri kupovini domova i podršku vlasnicima malih poduzeća. Dana 4. jula, ministrica financija RS Zora Vidović najavila je planove za pretvaranje ove banke u komercijalnu banku za pomoć onima protiv kojih su Sjedinjene Amneričke Države uvele sankcije. Zašto izbjegavanjem sankcija rizikujete budućnost stanovnika RS u korist tako malobrojnih? Gdje je novac?”, upitali su iz Američke ambasade, a ispod su objavili video u kojem su navedeni dokumenti na kojima su sankcije Dodiku te firmama, pojedincima i saradnicima koji su povezani s njim i njegovom porodicom, ali i koruptivnim aktivnostima.  

Podsjetimo, Ambasada SAD-a je upitala vlast RS gdje je nestalo 1,1 milijardu KM za koliko su se zadužili na banjalučkoj berzi. Zatim ih je interesovao i trag od 70 miliona KM koliko su vrijedili ugovori koje su potpisali sa firmama koje se nalaze na crnoj listi.

Zatim su podsjećali i na taktike kojima se koriste firme sa crne liste navodeći tom prilikom da često restrukturiraju korporativno vlasništvo kako bi sakrile upletenost svojih porodica.

Dodik je u nekoliko navrata komentarisao ovakve prozivke iz Američke ambasade, međutim, jučer je otišao korak dalje kada je naveo da se američki ambasador u BiH Michael Murphy sveti RS te da vjeruje da je spreman izdati nalog američkim službama za njegovu likvidaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare