Američka ambasada: Podrška ulozi visokog predstavnika

Vijesti 08. jun 202217:28 > 19:44
FENA

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država oglasila se danas povodom sjednice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, iskazavši punu podršku visokom predstavniku i njegovoj ulozi u provođenju Dejtonskog sporazuma.

“Kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma (DPA) i član Vijeća za provedbu mira (PIC), SAD su istaknule jasnu poruku koju su poslale članice PIC-a kao podršku ulozi visokog predstavnika u provedbi DPA i unaprjeđenju programa 5+2 kako bi se okončala međunarodna supervizija”, poručuje se iz ambasade.

Završena sjednica PIC-a: Politička kriza bez presedana prijeti stabilnosti BiH

PIC je također istaknuo svoju snažnu podršku EUFOR-ovoj operaciji Althea i njenom kontinuiranom punom mandatu kako bi se osiguralo sigurno i bezopasno okruženje u BiH, podsjećaju iz ambasade.

A domaćim liderima upućena je kritika.

“Bh. lideri ne ispunjavaju svoje ustavne obveze i ne ispunjavaju obećanje svojim biračima da će im osigurati bolju budućnost unutar euroatlantske zajednice naroda”, navodi se u saopštenju.

Iz ambasade su posebno istaknuli predstavnike civilnog društva i ostale koji se, prije svega, bore protiv korupcije.

Schmidt o ceduljama u UN-u: Od turiste sam odjednom postao stručnjak za BiH

“Zajedno s kolegama iz Upravnog odbora PIC-a, nastavit ćemo podržavati hrabro bosanskohercegovačko civilno društvo i druge aktere koji rade na jačanju bosanskohercegovačke demokracije, rastu bh. ekonomije i koji pozivaju korumpirane i destabilizirajuće aktere na odgovornost za njihova djela”, poručuje se u saopštenju Ambasade SAD-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad