Američka ambasada u BiH oglasila se o prijetnjama i uvredama upućenim N1

Vijesti 21. sep 202317:46 2 komentara
N1

Nakon serije napada, prijetnji, uvreda i pokušaja narušavanja ugleda N1, oglasili su se iz Ambasade SAD-a u Sarajevu oštro osuđujući napade.

Pozvali su na kreiranje ambijenta za rad bez uznemiravanja i neprimjerenih pritisaka.

Oštro osuđujemo sve prijetnje usmjerene protiv medija. Sjedinjene Države snažno podržavaju slobodu medija, te pravo svih novinara na slobodu izražavanja. Slobodni i odgovorni mediji jedan su od stubova demokracije“, naveli su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u reakciji za N1.

Osim toga, uputili su poziv svim relevantnim organima vlasti da stvore okruženje u kojem mediji mogu raditi svoj posao bez uznemiravanja, straha i neprimjerenog pritiska.

PROČITAJTE JOŠ

Podsjećamo, nakon posljednjeg ciklusa prijetnji, govora mržnje i pritisaka, N1 je uputila prijave Tužilaštvu BiH i SIPA-i protiv više lica.

Prethodno su iz strukovnog Udruženja “BH Novinari” javnosti se oglasili povodom ciljane, neprimjerene i sigurnosno veoma opasne hajke koja se mjesecima vodi putem društvenih mreža Facebook i Twitter protiv Amira Zukića, urednika N1 TV.

Iz ovog udruženja napomenuli su kako više osoba iz kriminalnog miljea objavljuju prijeteće video poruke, psuju i šire mrzilačke komentare i prijetnje smrću, dovodeći u pitanje ličnu i porodičnu sigurnost urednika N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare